Prima centrală termică pe bază de biomasă a fost construită la Cantemir. Două instituții de învățământ beneficiază de căldură pe bază de așchii de lemn. Ele sunt conectate la centrală şi astfel vor economisi resursele financiare. Clădirile altor două instituții de învățământ au fost termoizolate și dotate cu panouri solare. Proiectul a fost finanțat în proporție de 80 la sută de către Uniunea Europeană, iar 20 la sută – din contribuţia autorităţilor locale, informează PROVINCIAL cu referire la publika.md.
Centrala termică pe bază de biomasă a fost construită în cadrul unui proiect de reabilitare termică a instituţiilor de educaţie din orașul Cantemir. Lucrările de construcție a centralei au început anul trecut și au finisat recent. Aceasta funcționează pe baza de așchii de lemn, pe care autoritățile le obțin din curățatul copacilor şi al viței-de-vie.
“Este mai puțin costisitor și mult mai benefic mediului. Este o ardere a masei vegetale, a unei surse de combustibil regenerabilă și arderea e în siguranță, fără emisie de CO2 sau cu emisie minime de CO2. Din calcule avem nevoie în jur de 500 de tone de combustibil solid pentru a asigura buna funcționare a centralei termice pe întreg sezon de încălzire”, a spus Valeriu Cepeleaga, administratorul Întreprinderii Apă-Canal Cantemir.
La centrala termică au fost conectate grădinița numărul 2 ”Spiriduș” și gimnaziul ”Mihai Eminescu” din orașul Cantemir.
“Aceste două instituții au fost alese dintr-un simplu motiv că sunt cele mai mari, masive instituții din localitate. Sunt din plite de beton și cea mai mare problemă pe perioada de iarnă era că necesita foarte mulți bani și multă energie pentru a fi încălzită”, a menționat Tatiana Puică, specialist din cadrul Primăriei orașului Cantemir.
Sistemul centralizat de încălzire pe bază de biomasă a fost pornit săptămâna trecută, pentru a fi testat, dar a fost oprit datorită vremii calde. Directorul gimnaziului ”Mihai Eminescu” ne-a spus că în clădire sunt peste 30 de clase și două săli de sport, iar achitarea lunară pentru căldură depăşea 170 de mii de lei.
“Cunoaștem la moment prețurile care sunt la gaze naturale și bugetul atât al gimnaziului, cât și a grădiniței nu acoperă acele cheltuieli. Suntem în deficit bugetar. De aceea, salvarea noastră este centrala termică la biomasă”, a declarat Ecaterina Enciu, directoarez gimnaziului ”Mihai Eminescu” Cantermir.
În cadrul proiectului, au fost termoizolate și dotate cu panouri solare Liceul Teoretic ”Dimitrie Cantemir” și grădinița numărul 1 ”Ghiocel”.
“Pe lângă aceste două instituții au fost reabilitate încă două. Nu s-a axat pe reparație, ci pe termoizolarea încăperilor. Toate instituțiile au fost dotate și cu puncte termice individuale, care reglează temperatura în instituție. Pe viitor intenționăm să mai conectăm și alte clădiri, chiar și blocuri locative la această centrală”, a spus Tatiana Puică, specialist din cadrul Primăriei orașului Cantemir.
Proiectul a costat în total 960 de mii de euro.
Sursa: publika.md