
Premierul Dorin Recean a discutat, ieri, cu cetățenii din satul Roșcani, una dintre localitățile afectate de pesta porcină africană. La întrevedere au mai participat reprezentanți ai autorităților locale și ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.
Discuțiile s-au axat pe modul în care este gestionată înlăturarea focarului de pestă porcină africană, depistat luna trecută în localitate. În prezent, acesta a fost lichidat, practic, în totalitate. Sacrificarea porcilor bolnavi s-a încheiat, iar pe teritoriul fermei afectate are loc dezinfectarea tuturor suprafețelor.
Prim-ministrul Dorin Recean a menționat că lichidarea focarului și sacrificarea animalelor s-a făcut rapid, fiind respectate toate normele sanitar-veterinare.
„Instituțiile statului s-au asigurat că au fost respectate toate procedurile necesare pentru înhumare, inclusiv că aceste deșeuri și resturi nu nimeresc în apele subterane și nu se răspândesc în sol. Nu există pericol pentru apele subterane, nu există pericol pentru sănătatea cetățenilor nici acum, nici în viitor”, a spus premierul.
Referitor la calitatea aerului din împrejurimi, s-a menționat că valorile înregistrate în cadrul măsurătorilor s-au situat în limitele admise de normele de siguranță. În același timp însă, premierul a dat asigurări că toate instituțiile responsabile sunt implicate pentru a diminua la maxim problema mirosului de grajd de la fermă, care afectează sătenii de ani de zile.
„Peste porcină este un virus care a afectat și alte state din regiune. Cu părere de rău, se poate întâmpla și trebuie să fim pregătiți și să învățăm cum să reacționăm prompt”, a spus premierul Dorin Recean. Locuitorii au fost îndemnați să raporteze orice suspiciune, în contextul în care există mai multe boli ale animalelor răspândite la nivel de regiune, cum ar fi febra aftoasă.
La întrevedere s-a discutat și despre dezvoltarea localității, fiind accentuat faptul că Bugetul +PLUS, aprobat, astăzi, de Guvern, prevede mai multe investiții pentru drumuri și infrastructura locală.
Satul Roșcani are circa 2500 de locuitori. În cadrul proiectului Satul European 1 și Satul European Expres, aici a fost reabilitată rețeaua de alimentare cu apă și a fost extins iluminatul stradal. Prin intermediul Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, a fost modernizat Centrul de sănătate din sat. De asemenea, în cadrul proiectului Satul European 2, urmează să fie reconstruită clădirea Casei de cultură.