Premierul Natalia Gavrilița, în cadrul deplasării sale la Căușeni, a vizitat două fabrici, un adăpost temporar amenajat de o femeie de afaceri din Căușeni, dar și a discutat cu autoritățile locale din raion, transmite PROVINCIAL.
Astfel, șeful Guvernului a vizitat întreprinderea „We Wire Harness Technology” din subzona ZEL Bălți, orașul Căușeni, după ce una dintre liniile de producere care se afla anterior în Ucraina a fost transferată în țara noastră. Întreprinderea este specializată în producerea cablajelor auto, electrice și industriale destinate exportului. Fabrica a fost fondată în anul 2017, iar în prezent aici activează peste 400 de angajați.
Natalia Gavrilița a vizitat hala de producție și a discutat cu administratorii fabricii despre facilitățile oferite angajaților și oportunitățile de formare profesională. Toți angajații sunt instruiți la locul de muncă pe parcursul perioadei de probă, iar unii din ei beneficiază ulterior de instruiri în unitățile de producere pe care compania le deține în Polonia, Tunisia, China, Mexic și SUA. De asemenea, angajatorul asigură transport gratuit tur-retur pentru salariați. În cadrul fabricii sunt angajate și persoane cu dizabilități, fiind asigurată incluziunea acestora în câmpul muncii.
Prim-ministrul a vizitat și fabrica cu capital polonez „ConTeyor”, specializată în producerea huselor pentru containere, folosite la transportarea pieselor auto. În cadrul companiei activează circa 220 de angajați, care beneficiază de instruiri, tichete de masă și transport zilnic tur-retur. În curând, numărul salariaților urmează a fi extins, odată cu deschiderea unei noi secții, specializată în croire și tăiere. „ConTeyor” activează pe piața Republicii Moldova începând cu anul 2018, având reprezentanțe în Europa, Rusia, China, America de Nord și Turcia.
Natalia Gavrilița a discutat și i-a mulțumit Tatianei Osipov, o femeie de afaceri din Căușeni, a deschis un adăpost temporar pentru refugiați chiar în incinta localului pe care l-a deschis în oraș. Femeia a adaptat câteva încăperi pe care le închiriază pentru a oferi adăpost oamenilor care fug din calea războiului din Ucraina. Peste 50 de femei și copii au găsit aici un adăpost primitor. Femeile care se aflau în centru au vorbit despre experiența dureroasă prin care au trecut dar și despre generozitatea extraordinară de care au dat dovadă conaționalii noștri care le-au oferit adăpost și protecție: „Avem parte de multă atenție și grijă – medicii de la ambulanță, domnul care face focul în sobă – toți cei care au grijă de noi”, a mărturisit una dintre refugiate.
Totodată, Premierul a discutat cu autoritățile locale din raion aspectele privind gestionarea fluxului de refugiați din Ucraina, măsurile de sprijin social pentru diferite categorii sociale, adoptate recent de Guvern, dar și prevederile noului program Satul European, lansat săptămâna curentă. Șeful Executivului a vorbit despre eforturile Guvernului de gestionare a situației actuale, pentru a reduce impactul crizei refugiaților asupra autorităților publice locale.
Primarii au vorbit despre spațiile disponibile pentru cazarea refugiaților ucraineni și despre necesitățile sesizate de refugiați și familiile care îi găzduiesc. Reprezentanții APL au fost îndemnați să trimită informații privind cheltuielile asociate gestionării crizei refugiaților la adresa electronică a Ministerului Muncii și Protecției Sociale cont.refugiati@social.gov.md pentru ca autoritățile publice centrale să poată identifica soluții de finanțare pentru rambursarea cheltuielilor.
În cadrul ședinței, Prim-ministrul a vorbit despre acțiunile Executivului, orientate spre soluționarea problemelor din localități, inclusiv despre oportunitățile pe care le oferă Programului național de dezvoltare locală „Satul European”.
Premierul s-a referit și la măsurile Guvernului pentru susținerea agenților economici în această perioadă dificilă, precum la redirecționarea mărfurilor cu destinația Republica Moldova spre portul de la Constanța, reorientarea spre piețe noi de desfacere, discuțiile cu UE pentru eliminarea cotelor la export.
Cristina Pendea