Centrul de Sănătate şi Primăria din satul Chirsova (UTA Gagauz-Yeri) au primit din partea Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) o donaţie sub formă de echipamente de protecție și dezinfectanți. Materialele vor ajuta medicii și membrii echipei multidisciplinare din localitate să se protejeze de noul coronavirus, inclusiv atunci când monitorizează familiile în care există risc de violență.
În total, la Chirsova au ajuns 160 de uniforme medicale de protecție, 60 de viziere, 1500 de măști (dintre care 200 sunt reutilizabile), 35 de litri de dezinfectați, mănuși ş.a. Donația a fost făcută în cadrul proiectului „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluțiile locale”, implementat de PNUD cu sprijinul Republicii Coreea.
„Chiar și în perioada de carantină, echipa multidisciplinară din sat a monitorizat situația familiilor în care pot apărea cazuri de violență. Echipamentele care au fost donate de PNUD ne vor ajuta să prevenim răspândirea noului coronavirus şi să ținem sub control situaţia privind cazurile de violență în bază de gen”, a menționat Serghei Sapunji, primarul satului Chirsova, comunică Moldpres.md.
„Perioada de criză declanșată de COVID-19 vine și cu o creștere semnificativă a cazurilor de violență în bază de gen. Astfel, regimul de carantină, izolarea și îndemnul „stai acasă”, menite să ne protejeze de răspândirea pandemiei, devin o capcană pentru multe femei, care rămân singure în fața agresorilor. La nivel local, în prima linie, medicii, asistenții sociali și primarii, sunt nevoiți să lupte nu doar cu consecințele epidemiei, dar și să depună eforturi ca să prevină violența. PNUD Moldova a făcut această donație pentru a-i proteja pe aceștia de contaminare cu noul coronavirus, inclusiv atunci când monitorizează familiile în care există risc de violență ”, a spus Olesea Cazacu, coordonator de programe la PNUD Moldova.
Proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluțiile locale” este implementat în perioada 2018-2020 de PNUD cu sprijinul Republicii Coreea. Iniţiativa se înscrie într-un proiect global al PNUD, care are scopul să abordeze prevenirea violenței la scară largă, implicând parteneri, strategii și surse de finanțare noi. Proiectul este pus în aplicare în șapte țări din lume, Republica Moldova fiind singura din Europa.
Cu sprijinul proiectului, în Chirsova a fost constituită o echipă multidisciplinară, aceasta fiind pregătită să acționeze în toate cazurile de risc pentru viața și securitatea femeilor și a copiilor acestora. Totodată, specialiştii sunt responsabili și de prevenirea violenței, aşa că organizează activităţii care să implice toţi oamenii din sat, adulţi şi tineri.
Tot în cadrul proiectului, în UTA Gagauz-Yeri va începe să funcţioneze un centru specializat pentru femeile care suferă din cauza violenţei şi copiii acestora. Reconstrucţia capitală a clădirii, demarată de PNUD şi executivul de la Comrat, a fost finalizată la sfârşitul anului 2019. În prezent, se desfăşoară procedurile de dare în exploatare, după care va urma procesul de selectare a angajaţilor. Serviciul va acorda asistenţă socială, psihologică şi juridică precum şi sprijin în găsirea unui loc de muncă.
Dina Roșca