Guvernul Republicii Moldova, prin intermediul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, anunță lansarea Platformei de Parteneriat Agroalimentar. Evenimentul, organizat pe 6 și 7 octombrie la Chișinău, beneficiază de sprijinul Uniunii Europene, Organizației pentru Alimentație și Agriculturii a Națiunilor Unite (FAO) și Programului Alimentar Mondial (WFP).
Prim-ministrul Dorin Recean a subliniat necesitatea dezvoltării unui sector agricol competitiv, evidențiind importanța formulării politicilor adecvate pentru susținerea fermierilor. „Trebuie să direcționăm fondurile contribuabililor către o agricultură cu productivitate ridicată și să investim mai mult în tehnologii moderne”, a declarat Dorin Recean la întrevederea cu șefii delegațiilor.
„Agricultura reprezintă o afacere profitabilă. Rolul nostru este să identificăm politicile corecte pentru a dezvolta instituțiile de piață care să susțină fermierii, să investim în producția, procesarea, distribuția și consumul alimentar, asigurând întregul lanțul valoric”, a punctat premierul.
În cadrul evenimentului s-au discutat și alte provocări cu care se confruntă piața alimentară globală, în special pe fundalul efectelor războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei. Ministrul agriculturii și industriei alimentare Vladimir Bolea, referindu-se la prezența delegației statelor membre ale UE, a declarat: „Suntem onorați să primim delegațiile de nivel înalt. Suntem cu un pas mai aproape de Uniunea Europeană în domeniul agriculturii și industriei alimentare. Crearea acestei platforme de parteneriat împreună cu țările prietene ne va ajuta să îmbunătățim acest sector și să identificăm noi oportunități pentru Republica Moldova”.
Ministrul german al agriculturii, Cem Özdemir, a evidențiat eforturile depuse la Chișinău, subliniind: „Programul a fost pregătit profesionist, iar prezența oficialilor de nivel înalt din statele membre ale UE este o declarație clară că suntem alături de Moldova. Vreau să mulțumesc țării dumneavoastră pentru tot sprijinul oferit”.
Platforma de Parteneriat Agroalimentar reprezintă un instrument esențial în consolidarea și modernizarea sectorului agricol și alimentar al Republicii Moldova, subliniind angajamentul continuu al țării noastre către integrarea europeană și dezvoltarea durabilă. În cadrul evenimentului participă 11 state membre ale UE, Austria, Estonia, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Regatul Țărilor de Jos, dar și reprezentanți ai organizațiilor internaționale.
În cadrul Platformei urmează a fi adoptată și Declarația comună privind susținerea eforturilor Republicii Moldova de dezvoltare și modernizare a sectorului agroalimentar în parcursul de aderare la Uniunea Europeană. Evenimentul poate fi urmărit online pe pagina Guvernului și Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.