Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență în comun cu reprezentanții Agenției de Supraveghere Tehnică au efectuat activități de evaluare a riscului de izbucnire a incendiilor în mai multe instituții școlare și preșcolare din Republica Moldova. Astfel, astăzi, 3 noiembrie 2022 o activitate similară a fost realizată în instituția de educația timpuri nr. 92 din municipiul Chișinău.
Specialiștii au oferit recomandări tuturor factorilor de decizie în domeniul normelor și regulilor de apărare împotriva incendiilor în cazul utilizării surselor alternative de încălzit, aparatelor electrice, sobelor pe combustibil solid sau lichid, dar și instalațiilor alimentate cu gaze naturale. Responsabilii au testat funcționalitatea acestora și au venit cu recomandări privind utilizarea lor inofensivă.
Mai mult, angajații IGSU în comun cu AST i-au îndrumat pe factorii de decizie să completeze corect pașapoartele instituțiilor de învățământ în care sunt indicate sursele alternative de încălzit, totodată ajustând planurile și fișele operative pentru reducerea timpului de răspuns la intervenții.
La final copiii din cadrul instituției de educație timpurie au avut parte de activități interactive în domeniul bazele securității vieții, iar pompierii le-a vorbit pe înțelesul celor mici despre riscurile incendiilor și cum pot fi acestea evitate. Micuții au explorat tehnica și echipamentul de intervenție a salvatorilor.
Scopul activităților de evaluare a riscului ține de prevenirea cazurilor excepționale în instituțiile școlare și preșcolare, în special în perioada rece a anului, atunci când sunt conectate sursele de încălzire.
Acțiuni similare sunt desfășurate în toate instituțiile de profil din Republica Moldova, iar până la moment, evaluării au fost supuse peste 2200 de obiective ce reprezintă 85 % din numărul total de instituții. În urma acțiunilor întreprinse corpul didactic și factorii de decizie au fost informați la capitolul regulilor de apărare împotriva incendiilor, fiindu-le înmânate recomandări.