
După 11 ore de luptă cu flăcările, pompierii IGSU au reușit stingerea focului care a mistuit 25 de hectare de vegetație uscată în localitatea Ciuflești, raionul Căușeni.
Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat în după-amiaza zilei de 17 iulie, la ora 13:56. Potrivit informațiilor, o suprafață extinsă de teren cu miriște și iarbă uscată a fost cuprinsă de flăcări.
Ajunși la fața locului, angajații IGSU au stabilit că, din cauza condițiilor meteorologice, incendiul se răspândea spre pădure și mai multe case din apropiere. Pentru stingerea focului, au fost ridicate pe alertă forțele și mijloacele de intervenție ale IGSU, conform nivelului sporit de intervenție. Pentru gestionarea intervenției, la fața locului a fost creat statul major. În total, pentru lupta cu focul au fost implicate 11 autospeciale de intervenție din cadrul IGSU, cu 37 de pompieri, precum și 15 unități de tehnică specializată, cu 25 de angajați din cadrul autorităților publice locale.
Datorită eforturilor comune ale forțelor implicate, incendiul a fost localizat la ora 17:30, fiind salvate mai multe construcții auxiliare ale caselor de locuit aflate în zona de risc.
După 11 ore de intervenție, incendiul a fost lichidat. Focul a distrus circa 25 de hectare de teren, 3 locuințe părăsite și 300 de tiucuri din paie. Victime nu au fost raportate.
Cauza și circumstanțele izbucnirii incendiului urmează a fi stabilite ulterior.
Riscul producerii incendiilor de vegetație pe terenuri extinse este, în majoritatea cazurilor, provocat de neglijența oamenilor.
În acest sens, rugăm fiecare cetățean să se pătrundă de responsabilitate și să respecte regulile antiincendiare:
- Nu utilizați focul deschis în apropierea câmpurilor, spațiilor forestiere sau locurilor de agrement;
- Nu aprindeți resturi menajere sau iarba uscată pentru igienizarea terenurilor;
- Rugurile din zonele forestiere trebuie neapărat stinse la plecare;
- Îndepărtați materialele inflamabile (crengi, frunze uscate) din jurul gospodăriei;
- Nu aruncați țigări aprinse în apropierea vegetației uscate;
- Monitorizați permanent copiii și nu le permiteți să se joace cu focul sau cu substanțe inflamabile.
Potrivit datelor colectate, de la începutul anului 2025, în Republica Moldova au fost înregistrate 3154 de incendii de vegetație uscată, în urma cărora focul a nimicit 3672 hectare de teren.
În situații de risc, apelați de urgență Serviciul 112.