Polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale Vest documentează patru conaționali, care dețineau asupra sa acte cu indici de falsificare. Cazurile au fost consemnate în weekend-ul precedent în punctul de trecere a frontierei Sculeni și Leușeni, pe sensul de ieșire din Republica Moldova.
Primul caz a fost consemnat în PTF Leușeni la pista de control al trecerii frontierei, s-a apropiat un conațional în vârstă de 32 de ani în calitate de pasager cu ruta ocazională “Moldova- Germania”.
În timpul controlului în linia a doua, s-a constatat că individul deținea un document de identitate românesc care nu îi aparținea legal.
În timpul audierilor, individul a declarat că a fost solicitat să transmită acest document și că el acționa doar în calitate de curier, fără a fi conștient de autenticitatea sau valoarea legală a documentului în cauză.
În al doilea caz este vizat un pasager de pe ruta „Moldova- Franța”, care deținea în bagajul personal o carte de identitate românească cu indici de falsificare. Pasagerul, identificat ca cetățean moldovean în vârstă de 22 de ani, a declarat în timpul audierilor că, fiind la lucru în Franța, șeful de șantier i-a reținut 200 EUR din salariu pentru obținerea documentului.
Același tertip a fost utilizat de către un alt conațional în vârstă de 34 de ani. Acesta s-a prezentat la Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni în calitate de pasager pe ruta ocazională „Moldova-Olanda”. Și în cazul acestuia, în urma controlului de nivelul doi, s-a descoperit o carte de identitate românească falsificată, camuflată în husa de la telefon. În declarațiile sale, persoana respectivă a comunicat că a achiziționat documentul prin intermediul unui anunț de pe internet, plătind 800 EUR.
Încheie șirul ilegalităților un conațional în vârstă de 34 de ani, în pașaportul căruia erau aplicate vize israeliene, cu semne rezonabile de falsificare. Acesta s-a prezentat în calitate de pasager pe ruta ocazională “Chișinău-București”, prezentând la control un pașaport moldovenesc pentru a i se autoriza trecerea peste frontiera de stat. În urma examinării, au fost depistate două vize expirate, eliberate de statul Israel, cu semne rezonabile de falsificare. La confruntarea cu aceste constatări, persoana în cauză nu a dezvăluit modalitatea prin care a obținut vizele și a susținut că nu era conștientă de falsificarea acestora în pașaport.
Conform procedurilor legale, documentele a fost ridicate și urmează să fie supuse expertizei în laboratorul criminalistic al IGPF. Cercetările pe cazuri continuă în vederea elucidării tuturor circumstanțelor.