Odată ce obții cetățenia română, poți trece la următorul pas – perfectarea pașaportului românesc. Află că în România se eliberează două tipuri de pașaport – pașaport electronic simplu și pașaport temporar. Ambele sunt acte de călătorie, în baza cărora poți traversa frontiera. Diferența constă în perioada de valabilitate, precum și termenul de perfectare.
Când soliciți un pașaport românesc electronic simplu și când – unul simplu temporar?
Dacă nu ești în vreo situație de urgență, soliciți perfectarea pașaportului românesc electronic simplu. În cazul cererilor depuse în România, în cadrului Serviciului Public Comunitar de Evidență și Eliberare a Pașapoartelor Simple, pașaportul electronic simplu se eliberează în decurs de până la 15 zile.
Valabilitatea pașaportului românesc electronic simplu este:
Un pașaport românesc simplu temporar poate fi eliberat la urgență, în termen de până la 3 zile lucrătoare. Pentru a perfecta acest document într-un termen restrâns va fi nevoie însă să probezi urgența deplasării în străinătate. În acest scop vor trebui prezentate dovezi, care să ateste motivele de sănătate, familiale sau profesionale.
În cazul în care nu poate fi demonstrată urgența eliberării pașaportului românesc temporar, cu documente justificative, instituția competentă din România vă elibera la cerere, pașaportul simplu temporar, doar că nu la urgență, ci în termenul de 10 zile lucrătoare.
Cum soliciți perfectarea unui pașaport românesc?
În primul rând, este necesar de făcut o programare online în prealabil, indiferent unde vei depune cererea – în România la Serviciului Public Comunitar de Evidență și Eliberare a Pașapoartelor Simple sau în unul dintre Consulatele României de peste hotare. Dacă scapi acest pas, riști să faci un drum în zădar.
Abia după ce ai obținut o programare, în ziua respectivă poți merge în România pentru a depune personal cererea de eliberare a pașaportului românesc.
Până a te prezenta la ghișeu la ora indicată în programare, trebuie neapărat să ai dovada achitării taxelor aferente perfectării pașaportului. Asigură-te că în preajmă găsești un oficiu CEC Bank, o staţie de plată Selfpay a CEC Bank sau oficiu poștal, ca să poți achita taxa oficială și să te încadrezi în timp pentru prezentare la ghișeu.
Pașaport românesc – cât costă?
Costul unui pașaport românesc diferă – în funcție de tipul documentului și de vârsta celui, pentru care se solicită.
Astfel, pentru un pașaport simplu electronic, eliberat minorilor de până la 12 ani, vei achita 234 de RON, taxa de stat.
Dacă soliciți un pașaport simplu electronic pentru persoanele cu vârsta de peste 12 ani, taxa oficială pe care o vei achita va fi de 258 de RON.
Eliberarea unui pașaport simplu temporar va costa 96 de RON.
De ce să apelezi la JustConsult pentru perfectarea unui pașaport românesc?
JustConsult este o companie de consultanță juridică din nișa cetățeniei române și actelor românești. Compania activează în domeniu de 18 ani, perioadă în care a câștigat o reputație de fier și încrederea clienților săi.
Dacă alegi să-ți perfectezi un pașaport românesc cu ajutorul JustConsult, câștigi timp și nu irosești bani în plus.
Compania deține transport confortabil propriu, pentru a-ți asigura deplasarea în România, direct la instituție și în deplină siguranță. Datorită acestui fapt, nu va trebui să cauți de sine stătător locația unde îți vei perfecta actele.
De asemenea, achităm din timp taxa oficială pentru perfectarea pașaportului românesc, iar astfel te scutim de necesitatea de a sta în rândurile infernale de la bancă sau oficiul Trezoreriei de Stat.
Pentru fiecare serviciu, de care vei beneficia la JustConsult, vei primi bon fiscal, iar garanția îndeplinirii obligațiunilor asumate este asigurată printr-un contract de prestări servicii.
Solicită o consultație gratuită la JustConsult – accesează pagina oficială a companiei și completează formularul, iar un specialist va reveni cu un apel în scurt timp. Pentru a primi un răspuns urgent la întrebare, sună la numărul 022 10 50 80.