În urmă cu 75 de ani, la 10 decembrie 1948, Adunarea Generală a ONU a adoptat Declarația Universală a Drepturilor Omului, un document de referință în istoria drepturilor omului. Pentru a marca această aniversare, Oficiul ONU pentru Drepturile Omului a invitat doi artiști locali să realizeze picturi murale care să celebreze drepturile omului.
O pictură murală a fost realizată în Dubăsari, pe malul stâng al Nistrului, de artista Alexandra Novac, iar cealaltă a fost realizată în Chișinău, pe malul drept, de către artistul Radu Dumbravă. Deși separate geografic, picturile murale sunt legate între ele, la fel ca și personajele și mesajele redate în ele. Ambele picturi murale au rolul de a ne reaminti că trăim într-o lume în care fiecare persoană are o valoare egală, indiferent de locul în care se află.
Picturile murale sunt pictate pe pereții a două ONG-uri de pe cele două maluri ale Nistrului. La Chișinău este vorba de organizația ”AVE-Copiii” situată pe strada Constantin Stere 1, iar la Dubăsari organizația „Accolada” situață pe strada Lenin 110.
Alexandra Novac, artistă de pe malul stâng al Nistrului: ”Copiii trebuie să fie în siguranță și să aibă totul pentru dezvoltarea lor, precum și pentru cultivarea valorilor morale înalte, frumoase. Aici copilul este în siguranță. Desenează totul în culori pozitive. Este relaxat și creează.”
Radu Dumbrava, artist de pe malul drept al Nistrului: ”Plecând de la ideea că fiecare persoană are dreptul să se manifeste. Respectiv, copiii sunt cei mai degajați, în comparație cu maturii, în unele cazuri. Fetița care este pictată cum ar fi că e urcată pe gard și pictează, dă dovadă de curaj. Dă dovadă de manifest. Faptul că ea pretinde la drepturile sale și dreptul de a fi în comunicare, în unitate cu alți copii.”
Bea Ferenci, Șefa Biroului ONU pentru Drepturile Omului: ”Picturile murale, deși se află în locații diferite din punct de vedere geografic, sunt totuși interconectate. Ele exemplifică o lume care respectă, protejează și îndeplinește pe deplin drepturile omului. Este ceea ce fiecare persoană, indiferent unde locuiește, indiferent de vârstă, indiferent de abilități sau dizabilități, indiferent de statut sau origine, ar trebui să beneficiem de setul complet de drepturi ale omului.”
Oficiul ONU pentru Drepturile Omului, prezent în Moldova din 2008, oferă consultanță tehnică instituțiilor de stat și desfășoară activități de dezvoltare a capacităților pentru o serie de instituții de stat, organizații ale societății civile și instituții naționale pentru drepturile omului, în vederea consolidării protecției, respectării, realizării și integrării drepturilor omului pentru toți, inclusiv pentru cei mai marginalizați din țară. De asemenea, Oficiul ONU pentru Drepturile Omului colaborează îndeaproape cu echipa de țară a ONU și cu alți actori pentru a integra o abordare bazată pe drepturile omului în activitatea lor de sprijinire a păcii durabile și a dezvoltării incluzive în Republica Moldova.