Comisia Electorală Centrală a prezentat analiza din perspectiva egalității de gen a alegerilor locale generale, organizate în toamna anului 2019. Datele relevante sunt oferite în comparație cu scrutinele precedente și cuprind participarea femeilor și bărbaților în procesele electorale în calitate de alegători, candidați, funcționari electorali și observatori.
La scrutinul din octombrie, peste 24 de mii de femei au fost înregistrate de organele electorale în calitate de candidate funcția de primar și consilier local de nivelul I și II. Acest număr reprezintă 44% din totalul concurenților electorali înregistrați.
După ambele tururi de scrutin organizate, astăzi în Republica Moldova sunt:
- 196 de femei primar, ceea ce reprezintă aproape 22% din numărul total al primarilor aleși;
- 300 de femei alese în calitate de consilier de nivelul II sau 27% din total;
- 3 823 de femei dețin funcția de consilier local de nivelul I sau peste 36% din numărul total al consilierilor de nivelul I.
Dacă vom compara aceste rezultate cu cele din scrutinele locale generale anterioare, atunci constatăm că la scrutinul din 2019 au fost alese cu peste 1% mai multe femei la funcția de primar, decât la cele desfășurate în 2015. Față de scrutinele din 2011 și 2007, a fost înregistrată o creștere de aproape 4%.
De asemenea, în 2019 au fost alese cu 6,5% mai multe femei în funcția de consilier de nivelul I, decât în 2015. Un procent și mai mare a fost înregistrat la consilierii de nivelul II, unde diferența între 2019 și 2015 este de 8,5 la sută.
La ultimele alegeri locale generale din Republica Moldova au fost implementate modificările făcute în Codul electoral în vara anului 2019, în parte ce țin de respectarea cotei minime de reprezentare de 40% pentru ambele sexe în listele de candidați ale partidelor politice și poziționarea candidaților în liste conform formulei: minimum trei candidați la fiecare zece locuri.
Dina Roșca