Președintele Partidului „Forța Diasporei”, Nicolae Rapcea, recent, a venit cu propunerea către conducerea de vârf a țării despre necesitatea creării unui Minister al Diasporei. Astfel, în cadrul unui interviu a oferit mai multe detalii despre etapa la care se află în prezent această inițiativă.
“Și această propunere a venit urmare a mai multor discuții cu conaționalii noștri stabiliți în Germania. Discuțiile cu ei s-au axat în mare parte pe un singur subiect, cum autoritățile din țară abordează diaspora și cum ar putea fi îmbunătățită situația la nivel de conlucrare și colaborare. Noi apreciem lucrurile bune care s-au făcut pentru diasporă, dar considerăm că nu a fost valorificat potențialul ce ar putea rezulta dintr-o colaborare mult mai eficientă între conducerea țării și cetățenii plecați ori stabiliți cu traiul peste hotare. Biroul pentru Relații cu Diaspora nu dispune de prerogative și nici statutul nu-i permite astfel încât potențialul diasporei să poate fi utilizat în interesele țării. Instituția a fost o soluție bună la etapa în care a fost formată, acum însă se impune o altă abordare. Prin urmare, am venit cu propunerea către conducerea ţării să examineze la modul serios inițiativa creării unui Minister al Diasporei. Un astfel de minister ar fi o punte reală dintre Republica Moldova și conaționalii aflați peste hotare și ar oferi platforma necesară ca enormul potențial să fie valorificat în beneficiul Republicii Moldova,” menționează președintele Partidului „Forța Diasporei”.
De asemenea, președintele Partidului „Forța Diasporei” spune că acest minister poate fi dezvoltat în baza Biroului de Relații cu Diaspora.
„La prima etapă vorbim de nivelul de reprezentare şi marja de acţiune. Fiind membru al Guvernului, conducătorul ministerului nou creat ar avea mult mai multe posibilităţi de a afla problemele cetățenilor și împreună cu un anumit număr de angajați să găsească soluţii pentru ele. Totodată, ar putea fi valorificate oportunităţile ce vor apărea. În plus, ministerul ar putea prelua elemente din structura actuală a Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, în cadrul cărora funcţionează departamente specializate în funcţie de arealul geografic. Astfel, am fi siguri că ajungem cu acţiunile şi soluţiile noastre în toate zonele populate de diasporă şi asigurăm o punte de legătură reală, pe platforma căreia şi ar avea loc valorificarea potenţialului diasporei în beneficiul Republicii Moldova.
Noi, reprezentanții diasporei, suntem deschiși să participăm direct la orice acțiune ce va conduce la crearea acestui nou minister, punând la dispoziția guvernării experiența și cunoștințele pe care le avem. Suntem siguri de reușita acestui proiect și sperăm că guvernarea va avea voința politică necesară pentru a-l demara și implementa în interesul Republicii Moldova, al cetățenilor țării noastre,” a subliniat Nicolae Rapcea.