„Astăzi am fost informați, alături de toți cetățenii țării, că implicarea mea în promovarea referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, care va avea loc pe 20 octombrie 2024, ar putea fi considerată ilegală. Printr-un comunicat de presă, Comisia Electorală Centrală (CEC) a confirmat că în campania electorală pentru acest referendum pot participa doar partidele și blocurile electorale înregistrate. De asemenea, autoritatea electorală a avertizat că „subiecții care nu se înregistrează ca participanți la referendum nu pot desfășura activități de agitație electorală în susținerea sau împotrivirea referendumului, și nici nu pot promova neparticiparea la referendum (boicotarea referendumului). Orice acțiune în acest sens este considerată ilegală”” – a constatat Andrei Năstase, pretendent la funcția de șef al statului, informează PROVINCIAL.
Politicianul, într-o postare pe rețelele de socializare, a amintit că a reclamat această problemă pe scările Președinției, subliniind că un exercițiu atât de important pentru viitorul țării noastre a fost monopolizat de un partid politic de pe dreapta, iar cu suportul acestuia și de opoziția de pe stânga.
„Am solicitat președintelui Maia Sandu să propună o inițiativă legislativă care să permită și candidaților independenți, precum și altor cetățeni interesați, să fie liberi să promoveze referendumul. Din păcate, așa cum a confirmat și CEC-ul, situația nu s-a schimbat până în prezent”, a precizat el.
Andrei Năstase a mai declarat că, pentru el, democrația și valorile europene nu înseamnă limitarea libertăților fundamentale, și faptul că simplii cetățeni nu vor putea promova referendumul pro-european nu îl afectează doar pe el, ci și pe fiecare dintre cetățeni, și influențează viitorul țării noastre.