Ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unei conferințe de presă, a făcut totalurile vizitei sale la Sankt Petersburg, Federația Rusă, unde s-a întâlnit cu președintele Gazprom, Alexei Miller.
El a spus că, „cel mai simplu subiect” a fost finalizarea procesului de desemnare a Consiliului de Administrație al „Moldovagaz” și s-a ajuns la consens ca persoanele desemnate de Minister să fie numite.
Al doilea subiect – cel „complicat”, a fost cel al livrărilor de gaz de la Gazprom către regiunea transnistreană.
„Ucraina a anunțat că din 1 ianuarie nu va mai permite tranzitarea gazului rusesc pe teritoriul său. Rușii ne-au solicitat să discutăm cu partea ucraineană și să-i convingem să continue tranzitul. Noi am vorbit cu ucrainenii, deocamdată ei rămân pe poziții sau e posibil să fie luată decizia în ultimul moment. Pentru noi ar fi cel mai simplu ca tranzitul să continue. Așteptarea noastră e că Gazprom își va onora obligația și va livra gaze fie prin Ucraina, dacă va fi permis, fie pe ruta alternativă”, a menționat el.
Ministrul a spus că ruta alternativă ar fi prin Turcia „și aici a apărut momentul complicat”.
„Gazprom leagă livrările prin Turcia de subiectul datoriilor malului drept. Au dat de înțeles că dacă nu va fi progres pe acele datorii, atunci ei vor mai analiza ce și cum vor livra. Poziția noastră e că subiectele nu sunt legate. În urma auditului făcut de către Republica Moldova, a fost constatat că datoria aceea e o datorie prescrisă. Noi am propus să achităm 8 milioane de euro. Partea rusă însă nu recunoaște rezultatele auditului și până acum nu am primit o alternativă de la ei”, a explicat el.
Totodată, Victor Parlicov a spus că scenariul unei crize cu lipsa gazului în regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie, este unul foarte realist și, în asemenea condiții, în regiune e posibil un colaps economic dacă asta se întâmplă. Oficialul a mai spus că Republica Moldova avea nevoie de suportul partenerilor externi în depășirea unei eventuale noi crize energetice.