
Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a mers într-o vizită de lucru în satul Gălești, Strășeni. Vizita a avut un profund caracter simbolic, marcând interesul autorităților centrale pentru patrimoniul național și inițiativele comunitare menite să-l păstreze, să-l valorifice și să-l promoveze.
Ministrul a vizitat Biserica de piatră a satului, construită în anul 1821 – una dintre cele mai vechi și reprezentative edificii religioase din zonă, precum și Monumentul Funerar al Familiei Dicescu, unde au fost recent descoperite trei cavouri ce adăpostesc patru sicrie, aparținând ilustrei familii boierești Dicescu – o dinastie care a marcat profund istoria Basarabiei.
Ministrul s-a întâlnit cu reprezentanții comunității locale: primarul localității, preotul paroh, directorul școlii din sat, dar și cu Manuella Popescu, moștenitoare a familiei Dicescu, stabilită la București. Aceasta a achiziționat recent o casă veche, situată în apropierea bisericii, pe care intenționează să o transforme în muzeu al satului de răzeși și casă memorială a neamului Dicescu – un proiect cu valențe culturale și educative, menit să readucă la viață moștenirea boierească și spiritul comunitar al locului.
Satul Gălești are o istorie intim legată de familia Dicescu, prin personalități precum Pavel Dicescu – fost mareșal al nobilimii basarabene, deputat în Duma de Stat a Rusiei și președinte al Societății moldovenești pentru răspândirea culturii naționale. De asemenea, Anastasia Dicescu, născută la Gălești, a fost una dintre cele mai mari soliste de operă basarabene, profesoară și promotoare a muzicii românești în instituții de prestigiu din Odesa, Chișinău, Cluj și București. În scenă a interpretat rolurile Violettei („Traviata”); Tatianei („Evgheni Oneghin”) etc. A cântat alături de celebri interpreți de operă, a colaborat cu George Enescu, Enrigheta Rodigo, Umberto Pessione.
„Patrimoniul nu e doar trecut, e cea mai bătătorită, sigură cale spre viitor. Prin aceste inițiative, comunitatea din Gălești demonstrează că memoria istorică poate deveni o sursă de inspirație și dezvoltare. Sprijinul nostru este necondiționat pentru orice demers ce ține de conservarea și valorificarea identității noastre culturale”, a declarat Ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
În încheiere, oficialul a salutat spiritul de solidaritate al localnicilor, implicarea autorităților locale și inițiativa moștenitorilor familiei Dicescu, asigurând de sprijinul Ministerului Culturii în implementarea proiectele propuse. „Ar fi păcat să nu rezonăm cu astfel de inițiative, în care se investește atâta speranță și unde există atât de sinceră unitate comunitară!” – a spus Sergiu Prodan.