Împreună cu colegii responsabili de domeniul patrimoniului din minister, Sergiu Prodan a vizitat, pe 10 februarie curent, obiectivele turistice din cadrul proiectelor de dezvoltare care se află în derulare la Butuceni, Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”, și a discutat despre pașii necesari pentru a păstra în continuare autenticitatea locului și a proteja obiectele de patrimoniu de aici.
„Scopul nostru e ca oamenii din Butuceni, Trebujeni și Morovaia să aibă acces la infrastructură modernă și o economie locală sustenabilă, fără a aduce prejudicii patrimoniul cultural și istoric. Pentru a asigura acest echilibru, orice lucrare de reconstrucție sau de amenajare a teritoriului în Rezervație trebuie să aibă avizul Consiliului Național al Monumentelor Istorice. Este singura cale de a dezvolta la Orheiul Vechi un turism durabil, într-un spațiu prietenos istoriei, culturii și naturii.”, a declarat ministrul Sergiu Prodan.
Tot sâmbătă, în drum spre Orheiul Vechi, echipa ministerului a vizitat Conacul Balioz de la Ivancea, o bijuterie arhitecturală datând din secolul 19, cu un mare potențial de dezvoltare și de atracție turistică pentru cei care ne vizitează țara. Construcția conacului a durat 21 de ani, iar pe cele circa șapte hectare adiacente se găsesc mai multe clădiri cu valoare istorică – hambar, pivniță, grajd, moară, fierărie și un turn cu trei niveluri.
„Din păcate, de peste 30 de ani, Conacul Balioz nu a fost valorificat ca obiectiv muzeistic și istoric. Pentru a-l readuce la viață, implicit în circuitul cultural și turistic al țării, ne propunem să inițiem un parteneriat public-privat responsabil, care să reconecteze acest spațiu cu localitatea Ivancea și cu zona Orheiului Vechi.” – a spus ministrul Culturii.