Viceprim-ministrul Vladimir Bolea, Ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, asistat de directoarea adjunctă a Agenției pentru Intervenție și Plăți în Agricultură, Diana Coșalîc, a efectuat ieri, 22 februarie o vizită de lucru în raionul Ialoveni, unde a avut o întrevedere cu administrația raionului, primarii localităților, agenții economici, producătorii agricoli și serviciile publice desconcentrate.
În cadrul întrevederii s-a discutat despre politicile statului și măsurile de susținere a dezvoltării sectorului agroindustrial în raionul Ialoveni.
Președinta raionului Ialoveni, Natalia Eremia, a subliniat că agricultura este ramura de bază a economiei naționale, care merită a fi dezvoltată, deoarece contribuie esențial la dezvoltarea rurală și ca locuitorii satelor să fie încadrați în câmpul muncii.
Ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a prezentat măsurile de protejare a producătorilor autohtoni și a pieței interne, precum sunt programele de subvenționare în agricultură, menționând că, investițiile trebuie să aducă un plus valoare în viața oamenilor și în beneficiul comunității.
„Întrucât Republica Moldova este o țară producătoare și exportatoare de vin, mere, struguri, nuci și miere de albine, ministerul de resort a înființat Centrul național de cercetare și producere a semințelor, fiindcă bogăția noastră sunt pământurile fertile și avem capacitatea de a produce material semincer de grâu și porumb și de a crea condiții pentru producătorii de cereale.
Totodată, va fi creat și Institutul Național de Agricultură Aplicată, precum și Oficiului Horticol, așa precum este prevăzut în strategia de stat pentru dezvoltarea industriei până în 2025”, a menționat ministrul.
La rândul lor, agricultorii au pus în discuție subiectul irigării performante, politicile de dezvoltare a întreprinderilor mici și mijlocii, prețul de producere-vânzare a produselor agricole, extinderea pieței de desfacere, prețurile mari la fertilizanți și materialul semincer etc.
Diana Coșalîc, directoarea adjunctă a Agenției pentru intervenție și plăți în agricultură, a subliniat că politica de subvenționare a fermierilor se face având la bază doi indicatori: numărul de angajați și cifra de afaceri.
„Vor fi oferite subvenții pentru dezvoltarea ramurii zootehniei, deținătorilor de ferme de vaci, de oi și caprine, cât și pentru procurarea tehnicii moderne. De asemenea, vor fi acordate subvenții post-investiționale pentru construcția și reconstrucția depozitelor, pentru păstrarea ambalajelor, deoarece agricultura performantă se face cu tehnică performantă”, a spus Diana Coșalîc.
La finalul evenimentului agricultorii au discutat cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare despre procedura de reînregistrare a gospodăriilor țărănești la Agenția Servicii Publice ca persoane juridice. De asemenea, Vladimir Bolea a informat participanții despre următorul pas de reformare a gospodăriilor țărănești, care urmează să fie reorganizate în „ferme de familie”.
Agenda vicepremierului a inclus și vizitarea fermei de creștere a păsărilor ,,AVI ULM PRIM”, complexul piscicol ,,AQUAELM” din satul Ulmu și fabrica de ciocolată „Rifero” din localitatea Văsieni.