Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu a întreprins o vizită de lucru în raionul Hîncești, unde a avut o întrevedere cu reprezentanții administrației publice locale din raion. În cadrul acesteia s-a discutat despre gestionarea corectă a deșeurilor, protejarea resurselor de apă și implementarea programului național de împădurire.
“Un accent deosebit a fost pus pe gestionarea eficientă a deșeurilor. Procesul constă în minimizarea producției de deșeuri, recuperarea, reciclarea, reutilizarea și valorificarea acestora, inclusiv a celor biodegradabile cât și promovarea tehnologiilor moderne în domeniu. Deșeurile sunt privite în mod tradițional ca o sursă de poluare, însă ele bine gestionate pot genera beneficii suplimentare cum ar fi reducerea cererii de resurse naturale, economisirea energiei și a resurselor financiare”, se arată într-un comunicat.
Ministra Iuliana Cantaragiu a vorbit despre importanța transformării deșeurilor în resurse reutilizabile ca fiind principalul obiectiv al economiei circulare și ecologice care presupune în sine procesul de gestionare mai eficientă a materiei prime, inovarea la nivelul design-ului și fabricării produselor cu scopul de a reduce cantitatea ambalajelor, precum și instruirea personalului în ceea ce privește gestionarea deșeurilor. Guvernul prin programul național de gestionare a deșeurilor își propune să creeze platforme în 8 zone din țară. Raionul Hîncești se află în cea de a 4 zonă și se află la etapa de identificare a terenurilor pentru construcția poligoanelor de gestionare a deșeurilor pentru regiunea respectivă.
În cadrul vizitei, ministra a vorbit și despre programul național de împădurire, ca prioritate a Guvernului și de obiectivul de a planta 100 mii ha în următorii 10 ani. Pentru implementarea dezideratului este necesară o conlucrare fructuoasă dintre administrațiile publice locale și Agenția ”Moldsilva”. În raionul Hîncești au fost deja identificate 365 ha și în viitorul apropiat, aceste suprafețe urmează de a fi împădurite.