Interviu cu Mihai Olărescu, Preşedintele raionului Cimişlia pentru Almanah Politic 2020
Cum a fost anul 2020 pentru Cimişlia în opinia Dvs., în calitate de Preşedinte de raion?
A fost un an foarte greu, cu provocări, noi probleme, schimbări, un an care, plus la toate, a fost marcat de pandemie. Dar, în pofida tuturor greutăților, am avut și rezultate pe unele dimensiuni. Acest an a fost pentru toți ca un duș rece, am avut multe lecţii de învăţat, dar mă bucur că am reuşit să facem faţă. E important şi faptul că, pe final de an, am reuşit şi aprobarea bugetului pentru 2021.
Cu ce provocări v-aţi confruntat în acest an?
Prima provocare au fost emoţiile postelectorale, cu care am intrat în 2020, după alegerile locale generale din 2019. Am avut la dispoziție foarte puțin timp pentru a găsi o conlucrare cu toate fracțiunile din Consiliul raional.
Apoi, a fost pandemia, care ne-a luat pe neașteptate şi a trebuit să ne pregătim din mers cu toate cele necesare, pentru a putea preveni cetățenii și instituțiile, astfel încât să nu ne confruntăm cu un colaps sanitar. A trebuit să identificăm surse financiare, să apelăm la managementul pe timp de criză şi toate acestea ne-au provocat la o mobilizare totală întru identificarea soluțiilor. Constat cu satisfacţie că, în linii mari, am reuşit.
În ce măsură a afectat pandemia raionul şi activitatea Dvs. ca Preşedinte?
Într-o măsură destul de mare. Or, pandemia a afectat funcţionarea normală a tuturor instituțiilor, a distrus echilibrul practic în toate domeniile de activitate importante. Toate planificările, prognozele iniţiale au fost date peste cap. S-au redus veniturile, ceea ce determinat limitarea cheltuielilor pe toate dimensiunile. Într-un cuvânt, efectul pandemiei l-am resimţit din plin.
În ce măsură aţi resimţit, ca autorităţi locale, suportul statului în 2020?
Am dezvoltat întotdeauna o comunicare eficientă cu autoritățile centrale, chiar dacă unii mici funcționari priveau lucrurile separat ca de pe o insulă. Întotdeauna am chemat la colaborare și dialog şi eforturile depuse în acest sens au dat unele rezultate. Evident, noi înţelegem că, mai ales în condiţii de pandemie, posibilităţile statului sunt mult mai limitate decât în condiţii normale.
În general, ce ar trebui să facă statul pentru o mai bună dezvoltare a comunităţilor locale?
Pentru aceasta e necesar de a dezvolta Republica Moldova proporțional și echilibrat, e necesar să avem o autonomie mai pronunțată, iar reforma descentralizării să fie dusă la bun sfârșit, ca să obţinem surse financiare pentru investiții capitale mai multe.
De asemenea, e necesar să stimulăm economia locală prin industrializare, producere, să oferim suport și ajutor pentru afacerile din domeniul producerii, e necesar de sporit PIB-ul. Adică, e vorba de un set întreg de măsuri, fără de care nu putem vorbi de careva dezvoltare normală.
Ce obiective aveţi stabilite, în calitate de Preşedinte de raion, pe termen scurt şi mediu?
Evident, avem multe priorități, dar, în acest context, voi menționa doar unele dintre ele. E vorba de: dezvoltarea Platformei Industriale Multifuncționale, construcția halei de producere pentru producătorii mici în cadrul proiectului susținut de FNDR, ODIM și CRC, de dezvoltarea infrastructurii sportive și construcția Complexului Sportiv Multifuncțional.
De asemenea, o prioritate rămâne construcția drumurilor naționale și locale, dar şi a celor de importantă strategică; dezvoltarea infrastructurii și crearea condițiilor mai bune în educație; identificarea potențialilor investitori pentru a atrage investiții în regiune etc.
Cum credeţi că va evolua situaţia în raionul Dvs. în 2021?
Cred că, cel mai important e să diminuam efectele pandemiei, astfel ca să putem trece la un regim de activitate normal. Avem foarte multe activităţi planificate – de la cele de ordin cultural până la cele de ordin economic, investiţii în infrastructură. Dacă scăpăm de presiunea exercitată de pandemie, cred că 2021 va aduce raionului accente mai pronunțate de dezvoltare socio-economică.
Ce planuri de viitor aveţi?
Întotdeauna este bine să planificăm, dar de multe ori socoteala de acasă nu coincide cu cea de la târg. Îmi doresc ca planurile noastre să coincidă cu posibilităţile reale. Avem multe obiective, după cum am menționat mai devreme, şi voi depune toate eforturile pentru realizarea lor.