Matematica nu mai este cea mai dificilă disciplină pentru elevii Liceului „Alexei Mateevici” din Dondușeni. O inițiativă inovatoare, coordonată de profesoara Tatiana Dediu, a schimbat percepția elevilor asupra disciplinei care, tradițional, le dădea multe bătăi de cap. Secretul acestui succes este implicarea mentorilor – elevi din clasele mai mari care își ajută colegii să descopere că problemele complicate au soluții mai simple decât par. Pentru prima dată în istoria instituției, numărul elevilor admiși la profilul real l-a depășit pe cel de la profilul umanist.
De la idee la rezultate concrete
Totul a început în anul 2022, când Tatiana Dediu și-a propus să reducă discrepanța dintre notele obținute de elevi la matematică în timpul anului de studii și rezultatele lor la examenele de absolvire a gimnaziului. În încercarea de a diminua acest decalaj, a lansat programul de mentorat în domeniul matematicii.
Elevii de clasa a X-a, care au obținut rezultate excelente la examenul de matematică, au devenit mentori pentru colegii lor din clasa a IX-a. În echipe organizate pe niveluri de performanță – începători, mediu și avansat – elevii au lucrat împreună pentru a se pregăti de examene. În primul an de implementare, toți elevii clasei a IX-a au promovat examenul, un rezultat istoric pentru liceu.
Mihaela Solomca, una dintre elevele care a beneficiat de aceste sesiuni, își amintește: „Colegii ne-au explicat foarte răbdători și am reușit să înțelegem lucruri care înainte păreau greu de înțeles. Până la final, am ajuns să obțin o notă bună la examen”.
Rezultate bune a obținut și Nadejda Volfaciuc, o altă beneficiară a programului: „De la nivelul II cum eram inițial am reușit să ajung la nivelul I și să obțin o notă bună la examenul de matematică. Acest succes m-a inspirat să îmi continui studiile la profil real. Mentoratul care mi-a fost oferit de către colegi m-a ajutat să înțeleg mai bine matematica și, treptat, aceasta a devenit obiectul preferat de studiu”.
Matematica nu mai este o barieră, ci o oportunitate de creștere pentru elevii din Dondușeni. Anastasia Babărea, fostă beneficiară a programului, spune: „Consultațiile m-au ajutat să înțeleg matematica și mi-au dat curajul să îmi continui studiile la profil real.”
Pentru mentorii implicați, proiectul a fost o oportunitate de a învăța și ei. Lina Lache, una dintre voluntare, acum elevă în clasa a XII-a, spune că lecțiile predate colegilor mai mici au ajutat-o să își aleagă viitoare profesie. După liceu, tânăra planifică să meargă la o facultate cu profil pedagogic – vrea să devină profesoară de matematică.
„Ajutându-i pe colegii noștri, ne-am consolidat și noi cunoștințele. Am înțeles mai bine materia și ne-am bucurat să vedem cum evoluează cei pe care îi ajutam. Profesoara era mereu cu noi, era gata să se implice, să ne ajute. Lucram în baza unui plan de acțiuni, cu niște itemi pe care trebuia să îi predăm elevilor. Împărtășeam din propria experiență unde trebuie de atras atenția, de lucrat mai mult, le prezentam modele de rezolvări cu posibile variante de răspuns și le dădeam voie să rezolve singuri”, spune tânăra.
O altă voluntară – Mihaela Dovbenco – spune că majoritatea colegilor din clasele mai mici erau bucuroși de ajutorul de care beneficiau. „Mi-au spus că se simt mult mai confortabil să pună întrebări sau chiar să greșească, în unele cazuri. Din această experiență am avut de beneficiat și noi, mentorii – acumulam experiență de voluntar ne bucuram că putem ajuta pe cineva știind câte emoții am avut și noi în perioada examenelor de clasa a IX-a”, afirmă eleva.
Dan Rotaru, cel de-al treilea membru al echipei de mentori-juniori, susține că învățarea de la egal la egal îi ajută pe elevi să îndrăgească mai mult disciplinele cu profil real, inclusiv matematica. „La științele reale material trebuie explicată într-un limbaj clar, ca elevii să înțeleagă o formulă sau alta, și abia după aceasta să se treacă la probleme mai complicate”, susține elevul.
O comunitate educațională în creștere
Directoarea liceului, Liliana Guțanu, subliniază că succesul proiectului vine nu doar din munca mentorilor, ci și din implicarea întregii comunități școlare. Începând cu acest an, instituția își propune să reia această practică pozitivă, incluzând elevii care anterior au beneficiat de susținere la pregătirea pentru examenele de clasa a IX-a.
„Această experiență ne-a inspirat să reorganizăm orele în funcție de nivelul de pregătire al elevilor. Acest model oferă fiecăruia șansa de a progresa, indiferent de dificultățile întâmpinate. Ne dorim să formăm o comunitate în care elevii să învețe unii de la alții, să se sprijine și să descopere plăcerea învățării. Acesta este cel mai mare câștig al nostru”, spune Liliana Guțanu.
Bunele practici, împărtășite între profesorii de discipline reale la Școlile Model
În cadrul unui amplu program de modernizare a învățământului, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF, bunele practici de predare-învățare, inclusiv cea care există în liceul din Dondușeni, sunt discutate și preluate și de alte instituții de învățământ.
Profesorii de matematică, fizică, chimie și biologie din cele 10 Școli Model parte a programului „Promovarea educației de calitate și a oportunităților de învățare pe tot parcursul vieții” au un nou spațiu dedicat colaborării și inovării. Este vorba despre comunitatea profesională de bune practici „Elevii obțin rezultate când profesorii colaborează”. Aceasta își propune să contribuie la îmbunătățirea procesului educațional prin promovarea metodelor moderne de predare și învățare.
Comunitatea reprezintă o platformă pentru dezvoltarea profesională a cadrelor didactice, acestea având posibilitatea să participe la sesiuni comune în cadrul cărora își împărtășesc experiența și fac schimb de bune practici.
Rețeaua Școlilor Model este o inițiativă a Ministerului Educației și Cercetării care își propune să transforme câte o școală din fiecare raion într-o instituție de referință.
Rețeaua Școlilor Model beneficiază de sprijinul Băncii Mondiale, al Uniunii Europene, PNUD, UNICEF, USAID, Guvernului Poloniei, Norvegiei, organizațiilor internaționale și companiilor private.