Gestionarea situațiilor de urgență determinate de producerea incendiilor de vegetație este o activitate primordială, având în vedere frecvența de producere și pagubele aduse mediului.
Astfel, în contextul riscului sporit de răspândire a incendiilor de vegetație uscată, conform Dispoziției președintelui Comisiei pentru situații excepționale a raionului Strășeni nr. 8 din 25 martie 2022 „Cu privire la organizarea și desfășurarea măsurilor de prevenire și lichidare a incendiilor și consecințelor acestora pe teritoriul raionului Strășeni” a fost formată o echipă mobilă compusă din angajați ai Inspectoratului de poliție Strășeni, Secției Situații Excepționale Strășeni și Inspectoratului pentru Protecția Mediului Strășeni, care au intensificat activitățile de prevenire a incendiilor de vegetație prin efectuarea raziilor pe terenurile agricole și fâșiile forestiere.
“Pentru evitarea incendiilor de vegetație, angajații antrenați, recomandă cetățenilor să fie responsabili, să nu aprindă iarba uscată și gunoiul menajer, iar în situații de risc să alerteze de urgență Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112. La fel, echipa mobilă are misiunea de a identifica persoanele care ard în câmp resturile vegetale de orice proveniență și sancționarea acestora în conformitate cu prevederile Codului contravențional.
În această ordine de idei, vă informăm că în perioada 25-30 martie, la Inspectoratul de poliție Strășeni au fost sesizate și înregistrate 24 de informații privind producerea incendiilor, fiind stabiliți autorii în 4 cazuri, 2 informații au fost expediate conform competenței primăriilor, iar pe marginea a 18 cazuri, angajații de poliție întreprind măsuri de stabilire și documentare a făptuitorilor”, se arată în mesajul Consiliului raional Strășeni.
De asemenea, angajații Secției Situații Excepționale Strășeni au întreprins operațiuni de stingere a incendiilor de vegetație în următoarele localități ale raionului: Făgureni – 2, Ghelăuza – 1, Strășeni – 7, Rădeni – 2, Codreanca – 1, Lozova – 1, Greblești – 2, Timeos – 3, Bucovăț – 3, Pănășești – 4, Căpriana – 5, Recea -2.
“În mod repetat, facem apel către cetățeni să respecte măsurile de reducere a riscurilor de incendiere a vegetației uscate, care au un impact negativ asupra solului și a factorilor de mediu, pun în pericol bunurile materiale și viețile omenești”, au conchis autoritățile.
Cristina Pendea