Președintele țării, Maia Sandu, declară că astăzi am mers într-o vizită de lucru în raionul Hîncești, unde a avut mai multe întâlniri la care a discutat despre situația economică și sanitară din țară și despre evoluțiile politice din ultima perioadă.
Prima discuție, potrivit șefului statului, a fost cu Președintele raionului Hîncești, Iurie Levinschi, și cu vicepreședinții raionului, Valentina Manic, Lilia Tănase, Dumitru Cornei.
„Am abordat mai multe subiecte, în special situația generală din țară, vizita la Bruxelles și modul în care UE poate ajuta localitățile noastre și necesitatea alegerilor anticipate pentru a debloca situația politică actuală. Un subiect esențial este ajutorul de care au nevoie agricultorii, pentru a atenua impactul secetei și al pandemiei. Am discutat despre necesitatea asistenței pentru fermieri inclusiv la nivelul Uniunii Europene”, declară Sandu.
Totodată, Președintele Republicii Moldova spune că a accentuat că misiunea administrației publice locale este să servească cetățeanul, iar libertatea politică și independența financiară a administrației publice locale sunt o premisă pentru dezvoltarea localităților – „precum și un angajament al meu în calitate de președinte. Tocmai de aceea, am promovat și voi continua să insist pe finanțarea echitabilă a localităților și implementarea unor proiecte directe pentru localități în cooperare cu UE”, a declarat Maia Sandu.
Totodată, Sandu astăzi, în raionul Hîncești, a avut o întâlnire cu 35 de primari din raion. „Am accentuat că primarii vor avea sprijin în mine și în echipa prezidențială pentru a face lucruri bune în interesul oamenilor. Le-am spus primarilor despre subiectele abordate cu conducătorii instituțiilor-cheie ale UE, și anume despre solicitarea ca Uniunea Europeană să ofere asistență directă pentru proiecte locale. Am discutat cu primarii despre problemele de infrastructură, aprovizionarea cu apă a localităților, finanțarea echitabilă la nivel local. Repartizarea bugetului nu trebuie să se facă pe criterii politice, ci să țină cont de nevoile cetățenilor. Autoritatea publică locală este un pilon important al democrației și dezvoltării locale. Independența primarilor față de presiuni politice și financiare îi face puternici. Tocmai de aceea, am solicitat de la UE realizarea proiectelor la nivel local și alocarea directă a fondurilor, pentru evitarea criteriilor politice”, a conchis Sandu.
Cristina Pendea