Mai multe localităţi din ţară au organizat în acest sfârşit de săptămână acţiuni de salubrizare şi amenajare, cu ocazia Zilei Mondiale a Curăţeniei.
Un program de proporţii în acest sens a fost desfăşurat la Ungheni, în cadrul proiectului „Râuri fără deşeuri pentru o Mare Neagră curată”. Primăria municipiului Ungheni a mobilizat sute de cetățeni pentru colectarea deșeurilor din spațiile verzi și locurile publice din tot orașul „pentru a preveni efectele negative ale poluării resurselor de apă, aerului atmosferic și solului cu diverse deșeuri”, relatează moldpres.md.
Acțiunile de salubrizare și strângere a gunoiului au fost organizate în zonele de locuit și în spațiile publice: curțile blocurilor de locuințe; spațiile adiacente instituțiilor publice și private; spațiile verzi din cele şapte cartiere ale orașului; Parcul Central; Parcul din preajma Palatului de Cultură; Scuarul „Grigore Vieru”; malurile Lacului Delia etc.
În capitală, în contextul Zilei Mondiale a Curăţeniei, voluntarii campaniei “Hai, Moldova” au participat la o acțiune de salubrizare a albiei râului Durlești. Tinerii s-au implicat în curățarea acestei zone, considerată de autorităţi „una din cele mai problematice din sectorul Buiucani”.
Conform unor date, în Republica Moldova sunt circa 2.500 de locuri neautorizate în care sunt aruncate deșeurile. Specialiștii susțin că numărul acestora este mult mai mare.
La 23 septembrie, în întreaga lume se sărbătorește ”Ziua Mondială a Curățeniei”. Această zi a fost stabilită în 1993 de către Organizația Națiunilor Unite, în parteneriat cu organizația Clean Up the World. Sărbătoarea are scopul de a inspira și de a îndemna comunitățile să curețe, să îmbunătățească și să protejeze mediul, prin realizarea acțiunilor care pot varia de la igienizarea unor zone, plantarea de arbori și arbuști, curățarea spațiilor verzi și a albiei râurilor la proiecte și campanii care vor contribui la conservarea resurselor naturale.
Doina Secrieru