Lucrările de construcție a Liniei Electrice Aeriene (LEA) 400 kV Vulcănești-Chișinău 400kV sunt în plină desfășurare și pe timp de iarnă, cu un progres de cca 200 de fundații, 30 de piloni, șantierul fiind extins pe o distanță de cca 65 km. În funcție de condițiile climaterice, echipele de muncitori vor fi suplinite, iar termenul de finalizare a lucrărilor este finele anului curent.
Șantierul de lucru a fost vizitat de secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, reprezentanți ai Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), ÎS Moldelectrica, Banca Mondială și mass-media.
Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, a menționat importanța acestui proiect pentru securitatea energetică a statului, inclusiv din perspectiva posibilității de transportare a energiei electrice din România sau alte piețe europene spre Chișinău, ocolind Centrala electrică moldovenească, situată în regiunea transnistreană.
“Vrem să ne asigurăm, în teren, că lucrările la linia electrică Vulcănești-Chișinău se desfășoară în termenii stabiliți și îndemnăm toate părțile implicate să manifeste maximă deschidere și eforturi în acest sens. Pentru că această linie are o importanță strategică pentru securitatea energetică, îndemn și toți proprietarii de terenuri ce urmează a fi expropriate să manifeste deschidere pentru cooperare. Este vorba de cca 6 de mii de proprietăți, multe foarte mici, dar fiecare persoană afectată trebuie despăgubită” a completat oficialul.
La rândul său, directorul UCIPE, Ruslan Surugiu, a menționat că progresul general de implementare a proiectului este de cca 49%, făcând referință la un șir de activități și etape importante au fost asigurate, inclusiv până la începerea lucrului nemijlocit pe șantierul de construcție. “Chiar și pe timp de iarnă, lucrările sunt în desfășurare. Dacă condițiile climaterice ne vor permite, începând de săptămâna viitoare vom relua lucrul pentru construcția de fundații, așa încât lucrările să fie efectuate în conformitate cu planul și termenii stabiliți”, a adăugat Ruslan Surugiu.
Director General al ÎS Moldelectrica, Sergiu Aparatu, a menționat că lucrările sunt supravegheate atât de UCIPE, cât și de către echipa Moldelectrica, așa încât acestea să fie asigurate la cele mai înalte standarde. “Energia electrică din Europa deja ajunge la consumatorii din Republica Moldova, însă de la sfârșitul anului curent, odată cu darea în exploatare a LEA Vulcănești-Chișinău vom putea asigura un grad mai înalt de securitate în aprovizionarea cu energie electrică”, a specificat Sergiu Aparatu.
Lucrările de construcție a LEA Vulcănești – Chișinău și stațiile electrice aferente sunt parte componentă a Proiectului de Dezvoltare a Sistemului Electroenergetic, fiind unele dintre măsurile prioritare ale Guvernului Republicii Moldova, orientate spre asigurarea securității energetice a țării. Valoarea proiectului este de 61 mln. Euro, dintre care circa 27 de mln. Euro sunt pentru construcția Liniei. Proiectul este finanțat de Banca Mondială, beneficiarul fiind ÎS Moldelectrica și consumatorii de energie.