Datorită Programelor Naționale „Satul European” și „Satul European Expres”, în comuna Suhuluceni, raionul Telenești, au fost implementate două proiecte esențiale pentru dezvoltarea infrastructurii locale, care au adus îmbunătățiri semnificative în viața localnicilor.
Astfel, potrivit ONDRL, prin Programul „Satul European”, ediția I, a fost implementat proiectul „Asigurarea cu sistem centralizat de canalizare a locuitorilor satului Suhuluceni”. Acesta a prevăzut construirea unei rețele de canalizare cu o lungime de 3,3 km, a unei stații de pompare a apelor menajere și a unei stații de epurare, cu o capacitate suficientă pentru a deservi și localitatea vecină, Coropceni. De asemenea, a fost amenajat terenul pe un perimetru de 0,5 ha în jurul stațiilor. Datorită acestui proiect, 430 de gospodării din Suhuluceni, cu o populație de peste 1200 de locuitori, beneficiază acum de acces la rețeaua centralizată de canalizare, iar 230 dintre acestea au fost deja conectate. Printre beneficiarii acestui sistem se numără și principalele instituții comunitare din localitate: grădinița de copii (cu 50 de copii), gimnaziul (cu 110 copii), oficiul medicului de familie, biblioteca, casa de cultură și primăria. Valoarea totală a investiției în acest proiect este de 9,746 milioane lei, resursele fiind alocate de Guvernul Republicii Moldova, prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.
Primarul comunei Suhuluceni, Iacob Stegarescu, spune că acest proiect nu doar că a îmbunătățit considerabil condițiile de trai ale localnicilor, dar are și un impact pozitiv asupra protecției mediului înconjurător și sănătății publice.
„Este o realizare semnificativă pentru localitatea noastră, deoarece acum beneficiem de o infrastructură modernă și durabilă – o rețea de canalizare centralizată. Este un proiect mult așteptat, care va contribui inclusiv la dezvoltarea sustenabilă a localității, la atragerea de noi investiții în comună, totodată, reducând poluarea și îmbunătățind calitatea apei din râuri și bazine acvatice. Acum, fiecare gospodărie are acces la sistemul centralizat de canalizare, ceea ce face viața de zi cu zi mult mai ușoară, inclusiv prin posibilitatea de a construi blocuri sanitare și de a instala mașini de spălat automate”, a subliniat primarul.
Iacob Stegarescu și-a exprimat recunoștința față de Guvernul Republicii Moldova pentru investiția substanțială acordată, dar și față de toți cei implicați în implementarea proiectului. „Datorită acestui sprijin, am reușit să aducem îmbunătățiri semnificative în serviciile publice oferite locuitorilor noștri. Fără resursele financiare din bugetul central, doar cu forțele proprii, nu am fi fost capabili să realizăm aceste schimbări importante. Suntem, de asemenea, recunoscători localnicilor care s-au implicat activ în implementarea proiectului, inclusiv financiar. Astfel, fiecare gospodărie a contribuit la realizarea acestuia, iar acest lucru ne-a permis să extindem rețelele de canalizare cu încă 3,7 km și să construim o stație de pompare suplimentară pentru localitate”, a adăugat primarul.
Totodată, comuna Suhuluceni a beneficiat de un proiect în cadrul Programului Național „Satul European Expres”, care a prevăzut amenajarea parcurilor publice din satele Suhuluceni și Ghermănești (localitate care este parte a comunei Suhuluceni). Proiectul a inclus construirea și dotarea a două terenuri: unul de joacă și altul de sport în Suhuluceni, precum și amenajarea unui tren de joacă și montarea unui gard în jurul parcului public din Ghermănești. În acest scop, din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală au fost alocați 450.000 de lei. Comuna Suhuluceni are o populație de aproximativ 1.700 de locuitori, dintre care peste 280 sunt copii, iar aceste proiecte contribuie la crearea unui mediu mai prietenos și mai sănătos pentru întreaga comunitate.
Menționăm că, în raionul Telenești, prin intermediul Programelor Naționale „Satul European”, ediția I, și „Satul European Expres”, au fost implementate 41 de proiecte destinate dezvoltării locale, având o valoare totală de peste 66,5 milioane de lei. Aproape 58.000 de locuitori au beneficiat direct de aceste inițiative.