În perioada 17 – 23 februarie 2020, în punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 309 933 traversări, dintre care un număr mai mare – 155 851 treceri pe sensul de ieșire din Republica Moldova. Valorile traficului de mijloace de transport a prezentat un număr de 80 976 traversări. Cea mai ”activă” frontieră a fost cea cu România, 50% din totalul de traversări s-au semnalat în punctele de trecere situate la granița moldo-română, informează PROVINCIAL cu referire la un comunicat de presă.
Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei au fost:
PTF Leușeni – 53 358 traversări persoane,
PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 43 957 traversări persoane,
PTF Sculeni – 38 830 traversări persoane,
PTF Otaci – 31 764 traversări persoane,
PTF Giurgiulești-Galați – 25 902 traversări persoane,
PTF comun Criva – 17 500 traversări persoane.
Cea mai aglomerată zi din săptămâna precedentă a fost duminică, 23 februarie 2020, fiind înregistrate valori de 52 673 traversări persoane și 12 730 traversări mijloace de transport. Din totalul de traversări persoane un număr mai mare a fost consemnat al trecerilor cetățenilor moldoveni – 29 740 traversări, dintre care 15 890 treceri pe direcția intrare în țară.
La ora actuală punctele de trecere a frontierei de tip debarcader Soroca-Țekinovka și Cosăuți – Iampoli și-au sistat temporar activitatea. Motivul ar fi condițiile meteo nefavorabile, vânt puternic care au dus și la sistarea energiei electrice pe partea ucraineană.
Pe parcursul săptămânii trecute, la ”frontiera verde” și în punctele de trecere polițiștii de frontieră au notificat 104 evenimente, cu documentarea a 120 de persoane, care au încălcat legislaţia frontalieră şi migraţională a Republicii Moldova, după cum urmează:
– 51 de încălcări ale regimului zonei de frontieră și cel al punctelor de trecere;
– 19 cetățeni străini au încălcat regimul de ședere pe teritoriul R. Moldova;
– 17 conducători auto au ignorat regulile de transportare și de folosire a vinietelor;
– 17 cazuri de trafic ilicit de bunuri.
Au fost declanșate 161 de consemne, dintre care opt pe INTERPOL, iar 153 conform informațiilor parvenite din partea autorităților de ocrotire a normelor de drept naționale.
În decursul săptămânii precedente 75 de cetăţeni străini, dar și 85 de mijloace de transport, au primit refuz de intrare în Republica Moldova.
Activitatea de constatare şi examinare a contravenţiilor în cadrul subdiviziunilor Poliţiei de Frontieră a prezentat următorii indici statistici: 89 de procese verbale și chitanțe, cu aplicarea amenzilor în sumă de 73 200 și încasarea amenzilor de 30 125 lei.
În scopul susținerii participanților la traficul transfrontalier, Poliția de Frontieră recomandă:
– verificarea, din timp, a valabilității şi statutului documentului de călătorie în baza căruia se traversează frontiera de stat.
– tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniţă, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele și pentru a evita formarea rândurilor.
– îndemnăm agențiile de turism să notifice Poliția de Frontieră, în prealabil cu 24 de ore, despre sosirea grupurilor de turiști în punctele de trecere.
– permiterea trecerii tuturor formalităților de frontieră a motocicliștilor, fără a sta în rând cu alte tipuri de mijloace de transport.
– în cazurile în care apar întrebări cu privire la situația în punctele de trecere, dar și ce documente sunt necesare la traversarea frontierei de stat, călătorii sunt îndemnați să contacteze LINIA VERDE: 022 259 717.
– verificarea mediei timpului de așteptare în punctele de trecere, prin aplicația TRAFIC ONLINE de pe pagina oficială a Poliției de Frontieră.
– manifestarea de înțelegere, răbdare și disciplină, ținând cont de regulile de aflare și traversare a frontierei de stat.
Dina Roșca