
Deputații au adoptat, astăzi, proiectul de lege care prevede alinierea legislației naționale în domeniul vitivinicol la cerințele europene. Proiectul de modificare a Legii viei și vinului, elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, a fost votat în lectura a doua de 56 de deputați.
Proiectul are drept scop asigurarea transparenței și trasabilității producției vitivinicole fabricate și comercializate, garantarea autenticității și calității înalte a acestor produse, precum și asigurarea concurenței libere în acest domeniu. Prin modificările propuse se instituie norme referitoare la definirea unor termeni de bază utilizați în domeniul vitivinicol. De asemenea, documentul reglementează ținerea registrelor de evidență și prezentarea anuală a declarațiilor vitivinicole.
Legea viei și vinului a fost completată cu prevederi ce se referă la mențiunile tradiționale în sectorul vitivinicol. Acestea desemnează faptul că produsul vitivinicol are o indicație geografică protejată sau o denumire de origine protejată. Alte prevederi ale proiectului vizează condițiile de producere a produselor vitivinicole, înregistrarea în Registrul vitivinicol al agenților economici comercianți cu ridicata de produse obținute pe bază de vin, interdicția circulației gratuite a produselor vitivinicole, cu excepția cazurilor în care produsele sunt destinate publicității.
Totodată, documentul stabilește că etichetele și ambalajele deținute de producători până la intrarea în vigoare a prezentei legi pot fi utilizate la etichetarea producției vitivinicole până la 31 decembrie 2025. Producția respectivă poate fi comercializată până la epuizarea stocurilor, dar nu mai târziu de 31 august 2027.
Modificările și completările la Legea viei și vinului vor intra în vigoare după o lună de la publicarea în Monitorul Oficial.