![bl8a6513](http://provincial.md/wp-content/uploads/2025/02/bl8a6513.jpg)
Ministerul Energiei a participat la un seminar de informare privind proiectul Reabilitarea în eficiență energetică a instituțiilor de învățământ din comunitățile locale, care a reunit reprezentanți ai Nordic Environment Finance Corporation (NEFCO), Ministerului Energiei, Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED), lideri municipali și implementatori de proiecte.
Evenimentul a servit drept platformă pentru a discuta despre obiectivele proiectului, mecanismele de finanțare și pașii ce urmează a fi întreprinși în direcția modernizării instituțiilor de învățământ din Anenii Noi, Cărbuna, Mândrești și Zubrești, prin soluții eficiente din punct de vedere energetic.
Seminarul a inclus prezentări de la NEFCO, Unitatea de Implementare a Proiectului (PIU) și reprezentanți ai municipalităților beneficiare, subliniind impactul proiectului asupra eficienței energetice locale, sustenabilității financiare și îmbunătățirii infrastructurii educaționale.
Vitaly Artyushchenko, consilierul șef pe investiții la NEFCO, a subliniat importanța acestei inițiative pentru comunitățile din Moldova, reiterând faptul că pe lângă beneficiile economice și de mediu, proiectul contribuie și la crearea unui mediu educațional mai confortabil și sigur, sprijinind dezvoltarea sustenabilă a comunităților locale și promovând responsabilitatea socială față de resursele energetice.
“Conclucrarea cu municipalitățile o considerăm foarte eficientă, deoarece în așa mod identificăm nevoile dumneavoastre directe, iar resursele sunt direcționate în proiecte eficiente. În cele ce urmează veți avea tot sprijinul pentru a trece cu ușurință prin toate etapele, de la proiectare la implementare, în timp util.”, a conchis Vitaly Artyushchenko.
Secretara de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, a subliniat că Ministerul prioritizează eficiența și securitatea energetică prin crearea unui cadru organizatoric și financiar pentru reabilitarea energetică a clădirilor rezidențiale. Totodata, a salutat intențiile acestui proiect care include mecanisme de finanțare accesibile, sprijin pentru izolarea termică, modernizarea sistemelor de încălzire și utilizarea surselor regenerabile. Investițiile în eficiență energetică vor reduce consumul de energie, facturile populației și impactul asupra mediului, stimulând, totodată, economia și consolidând securitatea energetică a țării.
„Este esențial să avem un mecanism de finanțare dedicat proiectelor de eficiență energetică pentru sectorul rezidențial, iar unul dintre cele mai importante avantaje ale acestui fond este că oferă o rată a dobânzii de doar 3%, comparativ cu 9% în cazul băncilor comerciale locale. De asemenea, beneficiarii au acces la consultanță directă din partea experților, care îi sprijină atât în procesul de scriere a proiectului, cât și în subcontractare. În plus, NEFCO poate fi utilizat ca un instrument de blending finance, colaborând cu E5P pentru a oferi posibilitatea accesării componentei de grant pentru proiectele de eficiență energetică. Aceste caracteristici fac acest mecanism de finanțare mult mai accesibil și atractiv. Programul de finanțare Fondul pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial din Moldova (FEERM) reprezintă un exemplu concret, care ne permite să ne concentrăm pe priorități pe termen lung, cum ar fi îmbunătățirea eficienței energetice în clădiri, sectorul care reprezintă aproape jumătate din consumul de energie al țării.”, a subliniat Carolina Novac.
Sergei Faschevsky, consilier superior, Norsk Energi, a oferit detalii despre expertiza norvegiană în domeniul eficienței energetice. La fel, a menționat că pe lângă beneficiile economice și de mediu, proiectul contribuie și la crearea unui mediu educațional mai confortabil și sigur, sprijinind dezvoltarea sustenabilă a comunităților locale și promovând responsabilitatea față de resursele energetice.
Reprezentanta Alianței pentru Eficiență Energetică și Regenerabile AEER, Irina Plis, a evidențiat contribuția organizației în dezvoltarea proiectului la nivel local, contribuind astfel la promovarea politicilor și a celor mai bune practici în domeniul eficienței energetice (EE), energiei regenerabile (RES), climei și mediului.
Evenimentul s-a încheiat cu o dezbatere constructivă asupra responsabilităților, mecanismelor de raportare și coordonării între părțile implicate, unde participanții au avut ocazia să discute într-un cadru informal despre impactul și perspectivele proiectului.
Această inițiativă de eficiență energetică reprezintă un pas esențial în strategia Moldovei de a atinge țintele naționale de eficiență energetică, inclusiv a celor de reducere a emisiilor de carbon și modernizare a infrastructurii educaționale.