„Fertilizanţii organici sunt o adevărată salvare pentru solurile degradate şi poluate chimic, întrucât remediază şi restabilesc stratul de humus, măresc rezistenţa la secetă, îmbunătăţesc calitatea recoltei, stimulează creşterea şi dezvoltarea plantelor”, spune cu seninătate Nicolae Alcaz, care de aproape zece ani produce la Ungheni îngrăşăminte organice.
În 2021, Nicolae a beneficiat de un grant în valoare de 30 mii de euro oferit de Uniunea Europeană în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD şi UNICEF. Cu aceşti bani, Nicolae construieşte un laborator performant şi modern de analiză a solului. Astfel, el va putea produce fertilizanţi în cantităţi mai mari şi în condiţii mai bune. Totodată, investiţia va genera şase noi locuri de muncă, dintre care două de înaltă calificare, laboranţi în agrochimie.
„Laboratorul va avea utilaje care vor stabili micro şi macro-elementele solului, precum şi materia organică a soluţiilor care vor fi date spre testare”, povesteşte Nicolae.
Din grantul UE, Nicolae a procurat echipament pentru laborator: utilaje de măsurare a pH, a ionilor şi a sistemului foto-metric, reactor de inox pentru fermentare, dispozitive digitale. Toate acestea fac posibilă efectuarea analizelor la sol. Abia după ce va fi stabilită componenţa solului, se va putea veni cu soluţii organice pentru fertilizarea terenului. Fertilizanţii organicii, colacul de salvare pentru solurile degradate Un laborator de testare a solului este necesar, în condiţiile folosirii excesive a substanţelor chimice.
„Dacă şi în anii următori se vor folosi intensiv îngrăşăminte chimice, nu vom mai avea sol”, spune Nicolae Alcaz.
Astfel, fertilizanţii organici sunt colacul de salvare pentru terenurile degradate.
„Folosind îngrăşăminte chimice, an de an se spală câte 1 mm de humus, în schimb folosind fertilizanţi organici, câte 1 mm de humus se adaugă în fiecare an”, subliniază Nicolae.
Dacă înainte activitatea sa era sezonieră, odată cu lansarea laboratorului, aceasta se va extinde pe tot parcursul anului. Gama de fertilizanţii organici „Biostim”, dezvoltată de Nicolae, are produse pentru: pomi şi arbuşti fructiferi, viţa de vie, legume şi boboase, cereale, oleaginoase şi culturi tehnice, arbuşti decorativi neflorali şi ierburi pentru gazon şi decorative.
Totuşi, unii agricultorii încă mai opun rezistenţă şi cu greu se lasă convinşi că fertilizanţii organici sunt o soluţie pe termen lung, sunt eficienţi şi necesari pentru a restabili calitatea solului.
„Din păcate, unii agricultorii sunt sceptici la produsele noi, mai ales la cele fabricate în Republica Moldova. Mulţi din ei preferă fertilizanţii chimici, pentru că au efect imediat, însă pe termen lung doar fertilizanţi organici sunt benefici pentru sol”, afirmă Nicolae Alcaz.
Antreprenorul are însă tot mai mulţi clienţi fideli, care au testat şi s-au convins de efectul pozitiv al fertilizanţilor organici. Produsele sale sunt acum folosite de agricultorii de la sudul R. Moldova, dar şi de la nord. Deocamdată, Nicolae Alcaz îşi comercializează marfa doar pe piaţa locală, lucrând la direct cu agricultorii şi distribuitorii. Antreprenorul planifică să înceapă în curând exportul în UE.
„Cinci ani am făcut teste în mai multe laboratoare şi centre ştiinţifice din România, iar la finele anului 2021, am obţinut autorizaţia pentru export. Acum suntem la etapa de identificare a distribuitorilor şi planificăm în toamnă să facem primul export de probă. Intenţia noastră este să ajungem pe segmentul românesc de piaţă, iar ulterior ne orientăm către cel bulgăresc”, conchide Nicolae Alcaz.
Compania lui Nicolae Alcaz este una din cele 26 de beneficiare ale Programului de granturi pentru sectorul business din regiunile cheie Ungheni şi Cahul, ediţia 2020. 15 companii existente, 10 startup-uri şi o iniţiativă de antreprenoriat social au beneficiat de granturi în valoare de 15.000 – 30.000 euro fiecare. Valoarea totală a granturilor destinate mediului de afaceri din regiunile Cahul şi Ungheni care vor fi oferite în perioada 2020-2024 în cadrul programului este de aproximativ 1,7 mln. euro.
sursa: tvrmoldova.md