La Liceul Teoretic din comuna Grătiești, municipiul Chișinău, a fost instalat un sistem de iluminare modern și eficient energetic. Proiectul a fost finanțat de PNUD Moldova și de Facilitatea Globală de Mediu. Astfel, 518 copii, dintre care 448 elevi și 71 copii preșcolari, dar și 46 angajați ai liceului, au acces la săli de studii cu nivel suficient de iluminare, conform standardelor naționale.
Până acum, instituția a folosit un sistem de iluminare bazat pe tuburi fluorescente sau becuri cu incandescență. Acesta genera o sursă slabă de lumină, cu indicatori medii de 139 lucși, cu mult sub nivelul necesar de 400 lucși, stabilit de legislația națională. Mai mult, tuburile fluorescente conțin mercur, ceea ce le face periculoase în utilizare. Totodată, reciclarea acestora, după scoaterea din uz, presupune costuri foarte mari.
Noul sistem de iluminare a celor 12 săli de studii și a spațiilor adiacente din școală a fost proiectat de la zero. Acesta conține 247 becuri LED, care asigură un nivel corespunzător de iluminare. În plus, vor fi reduse semnificativ cheltuielile pentru factura la energia electrică.
„Am rezolvat o problemă dureroasă. Sufereau toți: elevii, cadrele didactice și părinții. Astăzi avem lumină și e bine. Am reușim să creăm condiții bune pentru studii, am câștigat sănătate pentru copii, dar este și mai econom”, spune Inga Prohor, directoarea Liceului Teoretic Grătiești.
Elevii spun că noua sursă de lumină îi ajută să învețe mai bine. „Clasa noastră a devenit mult mai luminoasă, mult mai frumoasă, cu o lumină albă, după ce s-au instalat aceste lămpi. Acum se vede mult mai bine, chiar și atunci când stăm în ultima bancă de la tablă”, relatează Alexandrina Frunză, elevă la Liceul Teoretic Grătiești.
Costurile pentru modernizarea sistemului de iluminat a Liceului Teoretic Grătiești sunt de 14.700 dolari SUA, dintre care 8.000 dolari au fost oferiți de PNUD Moldova prin intermediul proiectului „Orașe verzi durabile pentru Moldova”, finanțat de Facilitatea Globală de Mediu.
Pentru a accesa acest grant, Liceul Teoretic Grătiești a creat un parteneriat cu companiile LED Market și Galicus, precum și cu Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile. Aceasta a permis accesarea mecanismului de finanțare, cu elemente de contract de performanță energetică.
Proiectul-pilot urmează să fie extins și în alte instituții de învățământ din Republica Moldova. Sursele financiare rambursate de instituțiile beneficiare vor fi utilizate pentru crearea unui fond circulant, destinat proiectelor de eficiență energetică, în special pentru modernizarea sistemelor de iluminat a entităților publice.