Ieri, 2 iunie 2024, tradițional a fost desfășurată ceremonia de comemorare a victimelor accidentului aviatic din apropierea localității Haragîș, raionul Cantemir, unde acum opt ani și-au pierdut viața patru membri ai unui echipaj SMURD din România.
Evenimentul solemn a avut loc la complexul memorial SMURD ridicat lângă locul tragediei. La ceremonia de comemorare a participat Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Interne, doamna Daniella Misail-Nichitin, consulul general al Consulatului General al României la Cahul domnul Gabriel Nicola;
domnul Melinte Petrea, prim-adjunct inspector șef ISU „Mihail Sturdza” al județului Iaşi, conducerea IGSU, reprezentată de șeful-adjunct, locotenent-colonel Alexandr Tatarov. Totodată, la eveniment au participat colegii paramedici SMURD din România, apropiații echipajului căzut la datorie, reprezentanții autorităților publice locale, dar și locuitorii din regiune.
Ceremonia comemorativă a început cu o slujbă religioasă care a fost ținută de un sobor de preoţi al Mitropoliei Basarabiei de Sud reprezentat de Episcopul Basarabiei de Sud Preasfințitul Părinte Veniamin.
După serviciul divin oaspeții ceremoniei au ținut un minut de reculegere în memoria eroilor SMURD căzuți la datorie. Oficialii au ținut discursuri și au vorbit despre un adevărat exemplu de devotament și sacrificiu a echipajului SMURD trecut în neființă, care a jertfit cu propriile vieți în timpul realizării misiunii de salvare pentru cetățenii Republicii Moldova. De asemenea, oficialii au subliniat importanța intervențiilor aero-medicale transfrontaliere, care contribuie la salvarea vieților omenești.
La finalizarea ceremoniei, oficialii din Republica Moldova și din Romnia au depus flori la Memorialul dedicat eternizării eroilor căzuți la datorie. Monumentul a fost edificat la inițiativa Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI pentru veșnică memorie a eroismului echipajului SMURD Iași decedat în misiune aero-medicală transfrontalieră.
În această dimineață, ceremonii de comemorare a echiajului SMURD au avut loc în toate subdiviziunile teritoriale ale IGSU. Salvatorii și pompierii au coborât drapelele în bernă și au ținut un minut de reculegere în memoria camarazilor români căzuți la datorie după realizarea a celei de a 19 misiuni aero-medicale, dar și a ultimei misiuni de serviciu.
Amintim că elicopterul SMURD se îndrepta spre raionul Cahul pentru a prelua un pacient, însă din cauza condițiilor meteo nefavorabile s-a prăbușit în pădure.
Potrivit IGSU, de la lansarea proiectului transfrontalier SMURD în Republica Moldova în anul 2014, în total până în ziua de azi, au fost realizate 132 de misiuni aero-medicale transfrontaliere pentru transportarea și salvarea cetățenilor țării noastre.