În municipiul Comrat va fi creat un punct, unde vor putea fi colectate bateriile şi acumulatoarele uzate, conform primarului localităţii, Serghei Anastasov.
„O organizaţie a solicitat autorizaţie pentru instalarea primului container în care vor fi stocate acumulatoarele folosite. Acesta va fi plasat pe o stradă din centrul oraşului, însă, ulterior, puncte similare vor fi organizate în toate sectoarele, deoarece acestea sunt nişte deşeuri toxice, nocive pentru mediu”, a explicat edilul Comratului pentru gagauzinfo.md.
Anterior, un punct similar de colectare a bateriilor uzate a activat în Liceul Teoretic “G.A. Gaidarji” din Comrat.
Potrivit experţilor, bateriile și acumulatoarele au un impact negativ asupra mediului și sănătății omului, din cauza metalelor ce le conțin: mercur, nichel, plumb, cadmiu şi litiu. „Aruncând bateriile și acumulatoarele la coș, împreună cu deșeurile menajere, trebuie să fim conștienți de faptul că ne punem în pericol sănătatea și viața, pentru că metalele componente contaminează solul și apa, iar prin lanțul trofic ajung în alimentele consumate de om”, indică mai multe surse de profil.
O baterie se descompune în circa 110 ani, timp în care în procesul de dezintegrare poluează mediul înconjurător cu metale grele, producând afecțiuni pentru întregul ecosistem. Pe de altă parte, aceste metale ar putea fi reutilizate, prin reciclare, în industria metalului, sau pentru producerea de noi baterii și acumulatori.
În Republica Moldova, anual sunt consumate circa şapte milioane de baterii.
Doina Munteanu