
În Republica Moldova, nemijlocit în capitala țării, sunt înregistrate numeroase cazuri când au fost vândute apartamente aflate la etapa de construcție, dar cumpărătorii așa și nu și-au mai primit cheile. Unul din acestea ține de cele trei blocuri de locuit de pe strada Alexandru cel Bun 115, Chișinău, unde în anul 2012, SRL „Prihojanin-M” a vândut 147 apartamentele, iar ulterior proprietarul companiei a dispărut cu banii.
Anul 2006 – primele documente
Totul a început in anul 2006 când Fundația Internațională Obștească pentru Unitatea Popoarelor Ortodoxe a primit un teren in mun. Chișinău strada Alexandru cel Bun 115 pe care urma să construiască în baza certificatului de urbanism din24.11.2006, eliberat de Consiliul municipal Chișinău, un Centru Educațional cu blocuri locative și parcare. Ulterior, în iunie anul viitor Primăria municipiului Chișinău a eliberat și Autorizația de Construcție cu nr. 315 pentru același centru educațional. În continuare însă, Institutul “URBANPROIECT” a elaborat Proiectele de execuție, dar nu a Centrului Educațional cu blocuri locative, ci a 3 blocuri locative. Au urmat în iunie 2008 verificarea proiectelor de către Direcția responsabilă din cadrul Ministerului Construcțiilor și Dezvoltării Teritoriului al R. Moldova, iar apoi Potrivit, concluziilor formulate la Raportul de verificare nr. 3966-02-07, documentația de proiect s-a recomandat spre aprobare. Astfel, la 15 septembrie 2009de către Primăria municipiului Chișinău se mai eliberează o autorizația de construire nr. 639 din 15.09.2009 pentru construcția centrului educațional cu regimul pe verticală P+9E fiecare și un bloc locativ de 12 etaje.
Anul 2012 – noul proprietar
În iulie 2012, Fundația Internațională a Unității Popoarelor Ortodoxe vinde terenul și construcțiile începute către „Prihojanin-M” SRL, care în persoana domnilor Spătărel Nicolai și Morozov Oleg au început masiv construcția si promovarea acestor trei blocuri toate fiind locative. Deși aceste blocuri nu dispuneau de o autorizație de construcție valabilă la acel moment, nu dispuneau de proiecte pentru construcția blocurilor locative, proiectul fiind pentru Centru Educațional, totuși toate aceste trei blocuri au fost înregistrate la organul cadastral ca blocuri locative, iar SRL Prihojanin-M reprezentată de Spătărel Nicolai, Morozov Oleg și a agenților de vânzări au demarat vânzarea apartamentelor viitoare prin semnarea contractelor de investiții pe blocurile enunțate. Toate contractele de investiții au fost semnate în fața notarului care le-a autentificat și toate acele contracte au fost notate la organul cadastral, astfel că cumpărătorii nu aveau dubii față de corectitudinea acestor tranzacții. Nimeni nu a știut atunci că SRL Prihojanin-M nu are nici autorizație de construcție și nici proiect coordonat cu Primăria pentru construcția a 3 blocuri locative.
Anul 2016 – intentare insolvabilitate
La data de 15 septembrie 2016 însăși „Prihojanin-M” SRL s-a adresat în instanța de judecată cu cerere privind intentarea procesului de insolvabilitate față de sine, ultimul apartament fiind vândut cu doar 5 zile până la depunerea acestei cereri. La acel moment, Spătărel Nicolai s-a făcut nevăzut cu banii investitorilor, iar SRL Prihojanin-M a intrat in insolvabilitate, construcțiile rămânând nefinalizate.Prin Hotărârea Curții de Apel Chișinău din 15 septembrie 2016, a fost intentată procedura de insolvabilitate față de „Prihojanin-M” SRL, fiind desemnată în calitate de administrator al insolvabilității Fanari Svetlana, totuși ea rapid a depus cerere de demisie. Prin Încheierea Curții de Apel Chișinău din 19 septembrie 2016 a fost desemna în calitate de administrator al insolvabilității „Prihojanin-M” SRL pe Muntean Oleg, dar și acesta nu a rezistat problemelor lăsate și la doi ani a depus cerere de demisie.
Anul 2018 – un nou administrator
La data de 21.06.2018 de către instanța de judecată a fost desemnată Selevestru Irina ca administrator al insolvabilității.Administratorul insolvabilității desemnat în comun cu o comisie creată de Primăria Chișinău au constatat faptul că, conducerea întreprinderii a început construcția complexului fără careva proiecte, la unele blocuri având rezistență construită pentru 7 etaje au fost ridicate si vândute apartamente a 11 etaje, iar la un bloc construit de către conducerea întreprinderii ce a falimentat întreprinderea s-au vândut mai multe apartamente decât au fost construite. La data de 15 februarie 2018, Primăria municipiului Chișinău a constatat, că „Pe teren obiectivul reprezintă un ansamblu din 3 blocuri de locuințe cu 12 nivele supraterane (două blocuri P + 11E, amplasate pe aliniamentul străzii Alexandru cel Bun, cu nr. cadastrale 010041822603 și 010041822604 și blocul P + 11E, cu nr. cadastral 010041822602 din curte, cu încă un etaj început) și a eliberat certificatul de urbanism pentru proiectare nr. 115/18.
Acțiuni concrete
Pentru început investitorii au decis de a consolida fundațiile celor 2 blocuri ce avea supraetajări, pentru a fi siguri că construcțiile sunt rezistente la calamități naturale. Acest lucru era primordial pentru securitatea cit a investitorilor dar si a vecinilor, locuitorilor mun. Chișinău. După consolidarea fundațiilor și expertizarea rezistenței construcțiilor investitorii au început construcția blocurilor cu forțe proprii. Au purtat discuții cu reprezentanții Primăriei mun. Chișinău, Guvern și Parlament pentru găsirea unei soluții legale pentru a putea construi cu forțe proprii. Totuși, fără rezultat. În vara anului 2024 investitorii după mai multe căi întoarse de la diferite organe au decis să scoată la vânzare construcțiile în starea în care sunt pentru a recupera măcar câte puțin din ceea ce au plătit dlui Spătărel în perioada 2012-2016. Cumpărător a fost Vasile Gagiu, deținătorul companiei Crist-Valg SRL, companie cunoscută în domeniul agriculturii, iar la moment prin compania sa de investitii SRL Just-Invest se ocupă de construcția blocurilor de locuit, care și-a luat și angajamentul să construiască din banii săi complexul, ca oamenii să poată locui în acele apartamente. Compania Crist-Valg SRL a dat o ofertă conform căruia investitorii puteau să facă alegerea: fie să rămână in proiect și să cumpere apartamente la preț preferențial de 750 euro pentru un m.p. sau să primească o parte din banii investiți. Majoritatea investitorilor au decis să rămână în proiect, unii însă au renunțat.
*Vasile Gagiu, SRL Just – Invest: Am intrat in acest proiect pentru a-i ajuta pe oameni. Mulți sunt din raion de la mine, pe mulți ii cunosc personal. Vreau să facem lucruri frumoase, în mijlocul Chișinăului să fie un complex modern, oamenii să fie fericiți in el. Am început masiv de a efectua lucrări, înțeleg că oamenii au așteptat mult și nu mai vreau să aștepte, Mi-am propus până la finele anului 2025 să finalizez complexul să le pot da oamenilor cheile. Vreau să facem o comunitate prietenoasă, ca oamenii să uite de calvarul prin care au trecut. Nu trebuie să se mai întâmple in Moldova astfel de situații.
*Irina Selevestru, administrator al procesului de insolvabilitate: Toți au dreptate – și cei ce rămân și cei care au renunțat. Oamenii au fost păgubiți: vă dați seama au dat bani in anii 2012-2016, au așteptat atât de mult. Sigur dacă primeam autorizație de construcție poate că lucrurile erau să se schimbe. Construcțiile au fost consolidate, și potrivit expertizelor construcțiile pot fi finalizate și oamenii vor putea trece cu traiul in ele. Știți, când am venit in anul 2018, construcțiile erau abandonate în ele locuiau vagabonzi. În mijlocul capitalei Chișinău. Oamenii atunci s-au consolidat și au avut încredere că dacă consolidăm fundațiile ne vor da autorizație și vom finaliza construcțiile. Oamenii vor să locuiască în apartamente și cred că organele statului trebuia să găsească o soluție pentru aceste blocuri.
*Maria Pavalache – investitor: Am investit în acest apartament în anul 2015, iar în perioada anilor 2018-2020 am decis majoritatea creditorilor să mergem înainte cu construcția adunând bani de la oameni și construind cu forțe proprii. Nu toți au dat banii deși in procedură de insolvabilitate am înțeles că noi toți depindem unul de altul. La adunarea creditorilor am decis să vindem complexul. Complexul a fost cumpărat de dl. Gagiu Vasile, care ne-a propus un preț foarte bun pentru apartamentele din centrul Chișinăului. Avem mare încredere în acest om și ii mulțumim pentru curajul de a ne ajuta, iar administratorului de insolvabilitate pentru răbdarea și inteligența cu care tratează fiecare investitor. Nu e vina ei pentru că ne-a furat dl. Spătărel banii, ea a depus un mare efort să găsească soluții și să ne ajute.
*Laurian Stratan – președintele comitetului creditorilor: Am muncit mult cu acest proiect. Este unul foarte complicat, începând de la lipsa de acte, de bani și de funcționalitate a blocurilor. Împreună cu administratorul de insolvabilitate, care s-a dovedit a fi cel mai bun din sistem, am făcut cu greu față consolidărilor, cred că am fost pioneri la consolidarea a două clădiri în mun. Chișinău, am început chiar a construi. Dar oamenii au dreptatea lor, nu mai au încredere in nimeni. Au încetat să dea bani pentru finalizare de aceea ne-am oprit. Acum însă, datorită dlui Gagiu Vasile sperăm că lucrurile se vor mișca și pe final de 2025 vor putea să primească cheile din apartamente. Avem mare încredere in acest om și ii mulțumim pentru curajul de a ne ajuta, iar pe investitori ii rugăm să mai aibă doar puțină răbdare.
*Iurie Beșliu, investitor: După mai multe licitații și încercări de a găsi un investitor serios, compania SRL „Just-Invest” a venit cu o propunere concretă și bine gândită: achiziționarea apartamentelor de la persoanele care nu mai doresc să continue proiectul și, în același timp, oferirea posibilității celor care pot achita diferența necesară să primească, în sfârșit, apartamentele pe care le așteaptă de aproape un deceniu. Având în vedere situația complicată în care ne aflăm, consider că aceasta este cea mai realistă și echitabilă soluție. Propunerea celor de la SRL „Just-Invest” oferă o cale clară spre finalizarea complexului locativ și redă speranța multor oameni care, de ani de zile, așteaptă cu nerăbdare să se mute în propriile locuințe. Merită subliniat faptul că SRL „Just-Invest” a demonstrat seriozitate, profesionalism și deschidere față de toți cei implicați în proiect. Este un exemplu de implicare responsabilă și constructivă, care poate reda viață unui proiect ce părea pierdut.
*Mihai Garbuz, investitor: Împreună cu soția mea, Vera am decis să susținem propunerea „Just-Invest” . Avem încredere în domnul Gagiu și vedem că lucrările se desfășoară foarte intens. Am luat decizia corectă, ori nimeni nu va investi banii săi ca să ne ofere nouă casele. Sperăm în acest an să primim cheile. Sigur că nu este ușor, dar în situația în care am ajuns noi altă soluție nu exista. Noi toți am căzut în capcana d-lui Spătărel, din care cu greu ne revenim. Cred că nu am fi ajuns la această soluție dacă doamna Selevestru împreună cu comitetul creditorilor nu depuneau eforturi maxime.
***
Darea în exploatare a blocurilor de locuit de pe strada Alexandru cel Bun 115 la final de 2025, Chișinău este unul dintre puținele cazuri in Republica Moldova când după 13 ani de așteptare, oamenii își vor primi locuințele. Dar oare câte încă astfel de cazuri există? Câți oameni au fost păgubiți și nu au parte de soluții concrete pentru situația lor?
Autor: Boris Harea, www.telex.md