Direcţia supravegherea comerţului şi distribuţiei şi consumul produselor alimentare din cadrul ANSA comunică rezultatele controalelor oficiale realizate de către inspectorii din cadrul Subdiviziunilor Teritoriale/Municipale pentru Siguranţa Alimentelor, transmite PROVINCIAL.
Astfel, în perioada 29 octombrie – 4 noiembrie au fost efectuate 96 controale oficiale și anume la 66 unităţi de comerţ, la 9 unităţi de alimentaţie publică, la 14 instituţii de învăţămînt general / IET și la 2 depozite.
Menționăm că în rezultatul controalelor oficiale au fost emise 31 prescripţii, de asemenea, au fost întocmite 12 procese-verbale cu privire la contravenţie și 1 plan de remediere.
Sergiu Sîrghi, șeful Direcţia supravegherea comerţului şi distribuţiei şi consumul produselor alimentare, notează că au fost depisatate o serie de neconformităţile printre care:
comercializarea produselor alimentare cu termenul de valabilitate expirat;
marcare neconformă;
lipsa Registrului de reclamații;
lipsa spațiului pentru păstrarea a agenților și instrumentelor de curățare/dezinfectare;
lipsa rapoartelor de încercări pentru apa potabilă;
starea sanitaro-igienică nesatisfăcătoare;
lipsa actelor de proveniență;
nerespectarea vecinătăţii produselor;
lipsa contractului cu laborator acreditat pentru încercări al produselor culinare finite;
lipsa registrelor pentru evidenţa temperaturilor în spaţiile;
nu se duce evidența registrului de acțiuni DDD;
lipsa controlului medical şi instruirii igienice a personalului angajat;
balanțe neverificate metrologic;
lipsa termometrelor și a psihrometrelor.
Cristina Pendea