Răspândirea necontrolată și utilizarea abuzivă a armelor de foc are consecințe grave, fiind o amenințare serioasă la adresa securității cetățenilor și afectând direct bărbați, femei, tineri și copii.
Întru prevenirea incidentelor cu arme, Inspectoratul de Poliţie Ocniţa vine cu unele recomandări:
▶️ Nu faceţi uz de arme contrar legislaţiei. Riscaţi o sancţiune contravenţională sau penală.
▶️ Utilizaţi armele în strictă conformitate cu destinaţia lor specială, pentru a evita retragerea şi anularea permisului de armă.
▶️ Fiţi mai îngăduitori şi abţineţi-vă de la folosirea armelor atunci cînd nu există pericol real sau când acesta poate fi evitat.
▶️ Păstraţi permanent armele asupra Dumneavoastră, în safeu sau dulap metalic (care vor fi fixate de perete sau podea) la domiciliu, cu respectarea condiţiilor ce asigură integritatea, securitatea lor şi exclud accesul persoanelor străine neautorizate şi al copiilor.
▶️ Armele se păstrează în stare descărcată, separat de muniţii.
▶️ Cheile de la safeu se păstrează la posesorul armei şi se interzice categoric transmiterea altor persoane.
▶️ Nu utilizaţi arme defectate sau deteriorate, precum şi muniţii degradate sau cu termen de valabilitate expirat.
▶️ Nu efectuaţi modificări neautorizate în construcţia armelor, pentru că riscaţi sancţiuni dure conform legislaţiei.
▶️ Respectaţi regulile de securitate la mănuirea armelor de foc.
▶️ Armele de vînătoare şi armele cu ţeavă ghintuită lungă să fie transportate în husă, în stare descărcată.
▶️ Nu faceţi uz de armă atunci cînd în urma acestor acţiuni pot suferi persoane străine.
▶️ Se interzice categoric portul armelor personelor ce sînt în stare de ebrietate.
▶️ Purtaţi arma descărcată şi folosiţi piedica de siguranţă.
▶️ În cazul perderii, sustragerii armei sau schimbării adresei domiciliului, proprietarul informează imediat organul de poliţie teritorial.
▶️ Să avizeze în termenul stabilit permisul portarmă;
▶️ Să asigure accesul liber colaboratorilor de poliţie pentru a inspecta modul (locul) de păstrare a armelor.
▶️ Rudele sau persoanele care locuiesc împreună cu o persoană ce deţine în mod legal arme sau muniţii au obligaţia, în cazul decesului acestuia, în termen de 15 zile să predea armele şi muniţiile la organul de poliţie pentru păstrarea acestora până la stabilirea moştenitorului, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
În acest context, aducem la cunoștință, că persoanele care încalcă vor fi atrase la răspundere în conformitate cu prevederile, Articolului_362 Cod Contravențional al Republicii Moldova “Încălcarea termenului de înregistrare a armelor letale şi neletale sau de vizare a permisului de armă sau de deţinere a armelor”
1️ Încălcarea termenului de înştiinţare a poliţiei privind schimbarea locului de păstrare a armei sau a termenului de a se prezenta la poliţie în vederea înregistrării armei şi obţinerii permisului de armă sau a certificatului de deţinător
se sancţionează cu amendă de la 30 la 50 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 100 la 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.
2️ Încălcarea termenului de vizare a permisului de armă sau a permisului de deţinere a armelor
se sancţionează cu amendă de la 6 la 18 unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 30 la 60 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.
3️ Încălcarea termenului de vizare a permisului de armă sau a permisului de deţinere a armelor pentru o perioadă mai mare de un an
se sancţionează cu amendă de la 50 la 70 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 100 la 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice cu privarea de dreptul de deţinere sau port şi folosire a armei pe un termen de pînă la 5 ani.
Dina Roşca