La data de 18 septembrie curent, AGEPI a participat la o masa rotunda cu tema „Inregistrarea produselor culinare din Republica Moldova ca indicatii geografice protejate – realitati si perspective”, organizata de catre Miscarea Ecologista din Republica Moldova.
Evenimentul a mai reunit reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare al Republicii Moldova, Agentiei Nationale pentru Siguranta Alimentelor, producatori autohtoni, dar si expertul international, Wojtek Szpocinski, director Fundatia de Dezvoltare a Politicilor din Polonia.
In cadrul evenimentului au fost discutate subiecte ce tin de dezvoltarea sistemului indicatiilor geografice in Republica Moldova, in contextul interesului manifestat de catre producatori pentru valorificarea produselor sale regionale prin accesarea acestui sistem specific de calitate.
Expertul international, Wojtek Szpocinski, a precizat ca Republica Moldova nu are experienta necesara la capitolul inregistrarii produselor culinare cu indicatii geografice protejate si a venit cu o succinta prezentare a experientei poloneze in acest sens. Totodata, expertul a semnalat ca producatorii din Republica Moldova interesati de accesarea sistemului indicatiilor geografice ar trebui ajutati si stimulati de catre autoritatile de resort, dat fiind faptul ca este dificil sa fii primul.
Reprezentantii Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala, ai Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare al Republicii Moldova si ai Agentiei Nationale pentru Siguranta Alimentelor au confirmat ca este necesar de realizat o serie de actiuni menite sa faciliteze accesarea sistemului indicatiilor geografice de catre producatorii autohtoni. Totodata, specialistii AGEPI au oferit consultatii despre procedura de inregistrare a produselor cu indicatii geografice protejate si beneficiile acestora.
Precizam ca, Miscarea Ecologista, cu ajutorul Ministerului de Afaceri Externe a Poloniei, in cadrul programului Polish Aid, incearca sa dezvolte si sa promoveze turismul rural, elaborind niste trasee turistice culinare. Primele doua rute de acest gen, destinate ciclistilor profesionisti si amatori, au fost lansate la 19 septembrie curent in raionul Calarasi. Pe traseele stabilite, turistii pot face popas la manastiri, muzee, centre de mestesugarit, dar si sa guste din bucatele specifice zonei.
Trasele turistice culinare fac parte din proiectul „Rute culinare in Republica Moldova – inregistrarea si promovarea produselor culinare traditionale din raionul Calarasi”, care are ca scop dezvoltarea zonei rurale Calarasi. In cadrul proiectului, doua produse din Republica Moldova au fost identificate pentru a fi recunoscute ca produse cu indicatii geografice protejate. Este vorba de „dulceata din petale de trandafir de Calarasi” si de „rachiul de caise de Nimoreni”, produse care fac parte din patrimoniul cultural national si pot reprezenta gastronomia specifica zonei de centru a Moldovei.
Diana Munteanu