Șase platforme pentru colectarea reziduurilor solide au fost montate în localitatea Peresecina, Orhei, cu suportul financiar al Uniunii Europene. Instalarea tomberoanelor a devenit posibilă grație implicării Asociației Obștești „Fundația Comunitară Orhei”, care a obținut un grant din partea UE. Proiectul a prevăzut și procurarea a 150 de tomberoane de gunoi pentru locuitorii comunei Donici, care nu aveau încheiat un contract cu serviciul de salubrizare, informează PROVINCIAL, cu referire la un comunicat de presă.
Astfel, pe cele șase platforme din Peresecina au fost amplasate câte două tomberoane din metal, pentru colectarea reziduurilor menajere solide, și câte o plasă pentru adunarea deșeurilor din plastic.
„Peresecina este considerat unul dintre cele mai mari sate din republică și ne-am propus să facem din el un sat model, un exemplu de bune practici. Am lansat și o campanie de informare și sensibilizare a comunității privind gestionarea deșeurilor. Prin inițiativele pe care le promovăm, ne propunem să educăm cetățenii, să-i facem să conștientizeze că deșeurile solide trebuie colectate separat, pentru un mediu mai curat. Dar pe lângă educare, trebuie să creăm și condiții de colectare adecvată a deșeurilor”, a menționat directorul executiv al Asociației Obștești „Fundația Comunitară Orhei”, Valentina Russu-Fală.
„Este extrem de important ca fiecare persoană să conștientizeze la modul cel mai serios pericolul generat de deșeurile aruncate la întâmplare, care au un impact extrem de nociv asupra naturii, care ar putea avea urmări fatale pentru oameni și animale”, precizează consilierul local Gheorghe Stratan.
Cu suportul Uniunii Europene au fost achiziționate și 150 de pubele, a câte 240 de litri fiecare, care au fost distribuite familiilor social-vulnerabile din comuna Donici. Un tomberon a ajuns la locuitorea satului Camencea, Inga Frunză, care este în proces de semnare a contractului de salubrizare cu primăria.
„Acest tomberon este foarte util. Depozitez în el reziduurile menajere din gospodărie. Consider că toți locuitorii comunei ar trebui să semneze contracte de evacuare a deșeurilor și să achite taxa, pentru că doar așa putem să evităm apariția gunoiștilor neautorizate”, menționează Inga Frunză.
Și Ala Moisenco, locuitoarea satului Donici, este de aceeași părere. Femeia spune că „tomberonul pe care l-am primit îmi este de mare ajutor. Un tractor vine săptămânal și colectează deșeurile de la poarta fiecărui beneficiar. Trebuie să învățăm să sortăm gunoiul și să cumpărăm produse calculat, atât cât consumăm, pentru a produce cât mai puține deșeuri”.
„Fundația Comunitară Orhei” împreună cu autoritățile locale au discutat cu oamenii pentru a-i convinge să achite taxa lunară de 10 lei pentru evacuarea deșeurilor. Banii colectați vor fi direcționați către eficientizarea serviciului de salubrizare.
„Proiectul „Cetățean implicat pentru un sat curat” pe care-l implementăm, vine de fapt să soluționeze problema conștientizării cetățenilor a impactului nociv al deșeurilor și pericolul gunoiștelor de mahala. Scopul nostru a fost să educăm dar și să creăm infrastructură de colectare și sortare a deșeurilor menajere și periculoase”, specifică Valentina Russu-Fală.
Tot în cadrul proiectului a fost lansată campania de informare „Door to Door”, care are menirea de a înștiința oamenii despre necesitatea sortării deșeurilor menajere și impactul acestora asupra sănătății populației și mediului înconjurător.
„Pe lângă problema deșeurilor, campania de informare mai cuprinde și alte aspecte, unul dintre ele fiind calitatea apei potabile. Astfel, ONG-ul a prelevat probe de apă din mai multe surse din Peresecina și Donici, pentru a determina calitatea apei și impactul acesteia asupra sătenilor, care o utilizează în fiecare zi. Rezultatele analizelor de laborator au demonstrat că apa este periculoasă pentru consum”, declară directorul executiv al Asociației Obștești.
„Fundația Comunitară Orhei” a organizat o sesiune de instruire pentru pentru agenții economici din Peresecina privind colectarea și sortarea deșeurilor, dar și mai multe instruiri pentru elevi, în cadrul cărora au fost abordate aspecte legate de impactul gunoiului asupra localității și importanța și necesitatea implicării civice, beneficiile voluntariatului. Totodată, organizația neguvernamentală a lansat un concurs de desene pentru elevii din satul Peresecina și comuna Donici, la care au participat peste 30 de școlari. Aceștia au avut misiunea să abordeze tematica reciclării deșeurilor și a implicării civice în cadrul comunității. Cele mai reușite desene au fost premiate.
Totodată, „Fundația Comunitară Orhei” a desfășurat o vizită de studiu la centrul de sortare a deșeurilor solide din satul Colonița, municipiul Chișinău și a marcat Ziua Pământului printr-o acțiune de înverzire a plaiului.
„Fundația Comunitară Orhei” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Cetățean implicat pentru un sat curat” în localitatea Peresecina și comuna Donici, raionul Orhei.
Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova).
În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER și A.O. ADR „Habitat”.