Pe 23 martie 2022, în comuna Pîrlița din raionul Ungheni a fost inaugurat un post comunitar de pompieri voluntari, care va deservi 18 sate învecinate, cu o populație totală de peste 20.000 de locuitori.
Postul de pompieri voluntari a fost construit din temelie și a fost dotat cu o autospecială și echipament necesar de intervenție, grație asistenței financiare a Agenției Austriece pentru Dezvoltare și contribuției financiare a Estoniei, autorităților publice locale și Consiliului Raional Ungheni, oferite în cadrul proiectului PNUD „Reducerea riscurilor climatice și dezastrelor”. Costul total al investiției este de peste 169.855 euro.
Odată cu inaugurarea acestui post, pompierii voluntari vor putea ajunge mult mai rapid în localitățile îndepărtate, iar timpul de intervenție va putea fi redus până la 15 minute.
„Cu ajutorul financiar al Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, au fost îmbunătățite capacitățile de gestionare a riscurilor climatice și dezastrelor la nivel comunitar, de prevenire și răspuns în timp util. Postul de pompieri pe care îl lansăm astăzi în comuna Pîrlița, raionul Ungheni, este unul dintre cele patru construite și echipate corespunzător cu sprijinul Austriei. Astfel, cel puțin 65 de comunități din patru raioane beneficiare, cu o populație totală de peste 60 mii de persoane, vor beneficia de protecție sporită împotriva dezastrelor naturale sau a celor provocate de om. Condițiile create în cadrul noilor posturi de pompieri, echipamentele performante furnizate, precum și pregătirea obținută vor ajuta pompierii să intervină operativ și eficient în caz de incendii sau alte situații de urgență”, a declarat Gunther Zimmer, consilier și șeful Biroului de Coordonare pentru Cooperare Tehnică, Ambasada Austriei la Chișinău.
Edificiul dispune de bucătărie, punct sanitar, sală de ședințe, toate amenajate cu mobilierul necesar, precum și de o boxă pentru păstrarea autospecialei și a echipamentului aferent.
„Conceptul de pompier voluntar este tradițional pentru Estonia. Voluntarii au organizațiile lor locale, desfășoară lunar concursuri cu participarea colegilor din toate regiunile Estoniei. Voluntarii au uniforma, steagul, orchestra lor și sunt mândri că au grijă de siguranța satului sau orașului natal. Sper ca această tradiție să devină populară și în Moldova. Chiar și acum vedem un exemplu demn de urmat, cel al 180 de voluntari, femei și bărbați, care au beneficiat de formare profesională pentru consolidarea capacităților în domeniul prevenirii și răspunsului la riscurile climatice și de dezastre. Replicarea în comunitate a practicii și activităților de voluntariat consolidează spiritul comun al societății, care este foarte important în vremurile noastre deloc ușoare”, a menționat Olga Goncearova, șefa Biroului de Cooperare pentru Dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Estoniei în Moldova.
Autospeciala donată postului de pompieri voluntari are o capacitate de 1600 litri, este dotată cu utilaj hidraulic și motopompe performante și poate fi utilizată atât la stingerea incendiilor, cât și în cazul altor situații excepționale, chiar și în localitățile cu drumuri greu accesibile.
Alexandru Oprea, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, a menționat: „Acest post va fi inclus în schema de reacții la situații de urgență, respectiv toate apelurile care vor veni din localitatea Pîrlița și satele învecinate urmează a fi redirecționate la noul post de salvatori și pompieri. Toți pompierii voluntari din cadrul postului au fost instruiți de angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență pentru a efectua acțiuni de primă intervenție.”
La stație vor activa 56 de pompieri voluntari, aleși din rândul localnicilor. Aceștia vor putea interveni prompt în caz de incendii și situații excepționale, până la venirea pompierilor profesioniști.
„Sunt mândră să fac parte din echipa pompierilor voluntari care vor asigura securitatea localnicilor în situații de risc. În cazul incendiilor, orice secundă este importantă, iar stația inaugurată astăzi ne va permite să reducem timpul de răspuns. Este extrem de valoroasă pentru noi și alte opt localități vecine, care au contribuit la construcția postului de pompieri. Împreună cu aceste sate vom beneficia de serviciile postului și vom avea grijă de buna funcționare a lui pe viitor”, a menționat Ludmila Nistor, primara satului Pîrlița.
Instruirea pompierilor voluntari a fost efectuată de specialiștii Centrului Republican de Instruire al IGSU, în baza unui curriculum de formare profesională specific pentru astfel de grupuri de intervenție, care a fost elaborat în cadrul proiectului. În total, la posturile de pompieri din satele Pîrlița, Baimaclia, Sărăteni și Sărata Galbenă vor activa aproximativ 180 de pompieri voluntari, femei și bărbați, care au beneficiat de formare profesională și instruiri practice.
Dima Al-Khatib, Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova a menționat: „Incendiile nu devin întotdeauna urgențe, dar datorită frecvenței și permanenței apariției lor în viața de zi cu zi, pierderile pe care le provoacă reprezintă un risc serios pentru societate, economie și mediu. Pierderile umane și materiale cauzate de situații excepționale și incendii rămân semnificative. Din acest motiv, credem că dezvoltarea capacităților, în special la nivel local, și construirea unei culturi de prevenire, pregătire și răspuns la dezastre este un pilon al rezistenței de astăzi pentru a face față provocărilor de mâine.”
În perioada 2019 – 2022, proiectul „Reducerea riscurilor climatice și dezastrelor”, implementat de PNUD cu asistența financiară a Agenției Austriece pentru Dezvoltare și cu sprijinul financiar al Estoniei, contribuie la sporirea rezistenței și capacității de adaptare a comunităților rurale la schimbările climatice și dezastre prin îmbunătățirea infrastructurii de depozitare a apei și reabilitarea și dotarea posturilor locale de pompieri și salvatori din raioanele Cantemir, Criuleni, Hîncești, Leova și Ungheni. De asemenea, proiectul consolidează capacitățile factorilor de decizie și sporește nivelul de informare a populației locale din aceste cinci raioane cu privire la măsurile de reducere, prevenire și răspuns la schimbările climatice și riscul dezastrelor.
sursa:md.undp.org