Prim-ministrul Ion Chicu a avut o întâlnire cu președintele Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Moldova, Aneta Zasavițchi, și alți reprezentanți ai sectorului HoReCa pentru a discuta despre măsurile de eficientizare a activității sectorului de alimentație publică în instituțiile școlare și preșcolare.
La ședință au mai participat ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, Directorul General ANSA, Vladislav Cotici și Inga Ionesii, viceprimarul municipiului Chișinău.
Au fost propuse mai multe modele privind implementarea unui nou mecanism de gestionare a alimentației publice în școli și grădinițe, fiind analizată opțiunea de creare a unui combinat centralizat de alimentație publică. De asemenea, a fost analizată posibilitatea majorării normelor financiare alocate pentru alimentația copiilor, eficientizarea procedurilor de achiziții publice și ajustarea meniului după recomandările experților de la OMS.
„Trebuie să identificăm un concept nou, bazat pe calitatea produselor. Copiii trebuie să beneficieze de un meniu variat, care să le asigure o creștere sănătoasă, iar în acest sens, criteriul cel mai important în procesul de achiziții publice trebuie să fie calitatea, nu prețul. Pe de altă parte, alimentația copiilor în școli nu trebuie să devină o afacere”, a declarat Premierul.
Chicu a fost informat și despre implementarea proiectului-pilot de organizare a alimentației copiilor și elevilor în instituțiile educaționale din Strășeni: „Este necesar să analizăm eficiența acestui proiect și posibilitatea de multiplicare în alte regiuni. Totuși, este important de studiat și alte modele internaționale pentru a găsi soluție optimă pentru Republica Moldova”, a susținut Chicu.
Dina Roșca