
Astăzi, 7 martie 2025 Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Intern a inaugurat în orașul Ocnița o nouă remiză de salvatori și pompieri, care va spori gradul de siguranță al cetățenilor din nordul țării.
Inițierea edificării unei noi unități a fost posibilă grație Acordului de Cooperare pentru facilitarea asistenței, încheiat între Guvernul Republicii Moldova și Statele Unite ale Americii din data de 21 martie 1994.
La ceremonia oficială de deschidere a remizei a participat Ministrul Afacerilor Interne, doamna Daniella Misail-Nichitin, Însărcinat cu Afaceri al Ambasadei SUA în RM, Excelența sa Daniela DiPierro, directorul Statului Major Comun al Gărzii Naţionale din Carolina de Nord, General de brigadă Charles Wes Morrison, șeful Oficiului teritorial Edineț al Cancelariei de Stat, domnul Eugeniu Mogorean, președintele raionului Ocniţa, domnul Iurie Plopa, dar și conducerea IGSU reprezentată de colonel Alexandru Oprea.
După ceremonia oficială salvatorii și pompierii au desfășurat un exercițiu de teren cu implicarea tehnicii și echipamentului din dotarea IGSU.
Unitatea de salvatori și pompieri de la Ocnița este un edificiu modernizat, construit din temelie conform standardelor europene, care va contribui semnificativ la îmbunătățirea condițiilor de muncă. Astfel, remiza dispune de oficii de lucru, săli de instruire, boxe pentru autospecialele de intervenție, încăperi multifuncționale, dar și depozite pentru păstrarea echipamentului din dotare.
De asemenea, remiză este dotată cu trei pompe de căldură și un sistem fotovoltaic cu capacitatea de 55 kw, ce asigură edificiul cu energie regenerabilă pe tot parcursul anului, fiind o unitate practic complet autonomă.
Salvatorii și pompierii care vor activa în cadrul unității vor deservi 33 de localități, printre care 3 orașe Ocnița, Otaci și Frunze, dar și 30 de sate din zona de intervenție de 597 km2.
Unitatea de salvatori și pompieri de la Ocnița a fost construită în baza Programului de asistență SUA, iar valoarea financiară oferită de poporul american este de 1 325 000 dolari SUA. Contribuția Guvernului Republicii Moldova este de 1 800 000 lei, iar suportul administrației publice locale este de 180 000 lei, inclusiv terenul cu suprafața de 0,9 ha în valoare de 2 098 408 lei.
Remiza de la Ocnița construită în cadrul Programului tehnic umanitar al Departamentului Apărării SUA reprezintă a șaptesprezecea unitate dată în exploatare în urma suportului oferit de Guvernul American.
Amintim, că în anul 2025 în cadrul acestui program au fost date în exploatare trei remize noi de salvatori și pompieri în orașele Dondușeni, Căinari și Ocnița.