Igor Munteanu, liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), afirmă că „Moldova este azi pe contrasens. NU în sensul unui roman scris cu ani în urmă de un actual ministru, ci în sensul direct în care criza globală, care se adâncește, rupe puternic și nemilos din cheltuielile inutile ale unor birocrații scăpate de sub control, iar unor le pare că această criză ne va evita. Asta-i un mare basm ascuns într-o minciună”.
„1. Se pare că, în Moldova, unii nu au înțeles încă să strângă cureaua. Mai rău, salariile au crescut, iar ministerele și-au cerut zeci și sute de funcții noi, și-au promovat salarii nesimțite de zeci de mii de lei, iar în unele agenții de reglementare de sute de mii, iar creșterea lor nu s-a făcut deloc proporțional cu funcțiile de execuție. Unii și-au dublat salariul pe motiv că vor fi implicați pe domeniul racordării legislației la acquis-ul UE, alții sub influența celorlalți, de parcă, dacă cineva nu ar fin parte din procesul de aderare la UE, fiind în guvern, ar mai face față obligațiilor zilnice la stat? În loc de a pune mințile în mișcare, mulți s-au ales cu salarii de „camarilă”, răsplăți pentru luni de încleiat afișe electorale, nu ani investiți în educația proprie.
Din acest motiv, guvernul arată mai degrabă ca o pepinieră de cadre, ministerele stau rotunde și ”rozove” de parcă au fost îngrășate de Ignat, iar agențiile se lăfăie în lux, făcând, nimic.
2. Între timp, în cea mai bogată economie a lumii, SUA, birocrația cheltuitoare primește șuturi zilnice din partea DOGE. Asta este creația lui Elon Musk și Vivek Ramaswamy, doi antreprenori, care au obținut din partea noului Președinte SUA, Donald Trump, misiunea de a pune capăt cheltuielilor inutile. Nu-mi este nici mie simpatic Musk, dar ceea ce face DOGE azi este uluitor – 5-6 IT-iști, de 19-22 ani au intrat în sistemele de plată și HR ale ministerelor guvernului federal și taie ca în varză ceea ce guvernele de până ieri au pretins că se cheltuie pe bune. Au găsit zeci de miliarde cheltuie aiurea, de la ONG-uri afiliate la partid, la presă căptușită cu bani din buget pentru campanii electorale, de la spectacole organizate în țări africane la sute de milioane acordate unor ong-uri afiliate la fundații sau iubite de politicieni. Echipa de vis DOGE au dat afară șefi de agenții care au ascuns date esențiale, au trimis la pensie funcționari depășiți profesional și ramoliți etic. EFectul imediat, bugetul pe 2025 s-a ”relazat” cu 10% din costuri (bugetul guvernului federal american se ridică la 1 trln $). Optimizări, reduceri de bugete prin plecări voluntare, anulare de obligații, care nu sunt indispensabile. Cheltuieli de bun simț, smart, strategic. Un exemplu pentru multe alte guverne europene, dar și pentru noi, care ne-am învățat mai ales în ultimii ani să trăim pe datorie. Din cerșit. Făcând din cerșit o virtute. Care nu este. Uneori ca să guvernezi în interes public trebuie ”să tai coada pisicii” pentru că suntem în plină criză, nu doar energetică, fiscală, politică, economică, iar guvernanții trebuie să înceteze să ne toace banii”, a constatat el într-o postare pe Facebook.
Politicianul a mai spus că (3.) la Chișinău se comentează mult și aiurea „tamponarea” USAID, fără a căuta să prindă motivele deplasării accentelor noii administrații spre creșterea eficienței economiei americane, punerea oaselor la loc acolo unde s-a dislocat șira spinării, după o comoție serioasă. „Pentru asta e nevoie de viziune, de serviciu public profesionist și un stat care servește cetățenilor, nu partidului aflat la guvernare. Personal, cred că și în RM e nevoie de reduceri masive a bugetului pentru cheltuielile birocrației, un fel de DOGE-Moldova, pentru că trebuie să punem capăt risipei, să punem oasele la loc. Prioritățile anului 2025 trebuie să fie: (1) reziliență în economie, (2) serviciu public neutru și capabil să administreze efectiv proprietățile statului și funcțiile sale de bază, (c) subsidiaritate în raport cu autoritățile locale, optimizări de costuri și reducere drastică de mâncăi care șifonează resursele noastre, ale cetățenilor, în achiziții, reglementări aberante, politici redistributive, care ne jefuiesc zilnic”, a adăugat liderul CUB.
Igor Munteanu a mai menționat că (4.) nu știe dacă se aude clar acest mesaj la Chișinău și crede că, pe lângă frica de a fi înecați de propriile crize interne, trebuie să se găsească curajul să facă ceea ce alte guverne văd astăzi ca o soluție de supraviețuire, singura prioritate strategică pe timp de criză. Eficientizare, optimizare, anulare de cheltuieli inutile și aberante, gonirea risipitorilor și incompetenților. În subsidiar, cred că este și obligația ambasadei de a explica clar schimbările prin care va trece UE și SUA. Prin exemplu propriu.
„Moldova trebuie readusă pe calea bunului simț. Nu pe contrasens”, a conchis fostul ambasador.