Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a anunat că, în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate(CSS) au fost examinate mai multe subiecte ce țin de gestionarea crizei Covid-19.
În cadrul unui briefing de presă, Igor Dodon a declarat că, așa cum au anticipat cu mai multe săptămâni în urmă, când au luat decizia la CSS că, acestă criză este un subiect de securitate națională, decizia a fost corectă.
„Astăzi am discutat mai multe aspecte în ceea ce ține de gestionarea acestei crize pe parcursul următoarelor săptămâni, perioade. În special, ce ține de 4 subiecte: unul – tot ce ține de gestionarea acestei crize și modul cum instituțiile medicale sunt pregătite pentru perioada ulterioară, doi – asigurarea securității alimentare și cum vom monitoriza în continuare prețurile la produsele de prima necesitate, trei – sectorul economic, bugetar și monetar și patru – activitatea organelor de forță, în special ce ține de înrăutățirea situației criminogene în RM”, a precizat Dodon.
Referindu-se la primul subiect, Igor Dodon a spus că, ei din start au evaluat, împreună cu experții din domeniul medical, partenerii din Organizația Mondială a Sănătății, câteva scenarii cum va evolua situația în RM.
„Cu toții înțelegem că, cel mai probabil astăzi, vom intra în scenariul 4, care presupune numărul de cazuri infectate în RM mai mult de 1000. Primele 3 scenarii au fost gestionate conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății și conform experților au fost gestionate corect. Înțelegem că, odată ce intrăm în scenariul 4, ne vom pomeni în zona de vârf a acestei crize”, a precizat Dodon.
În context, șeful statului a mai spus: „La capitolul spitale suntem pregătiți pentru gestionarea în zona de vârf, la capitolul medicamente – stocuri există, consumabile – avem producție internă, cât și unele livrări din partea partenerilor, la capitolul utilaje – de asemenea, avem un stoc de 500 utilaje doar în instituțiile de stat. Am solicitat Guvernului să vină cu o strategie nouă de dezvoltare la tot ce se numește sistemul medical în RM”.
Referindu-se la asigurarea securității alimentare, Igor Dodon a menționat că, cu excepția la câteva categorii de produse, pentru care sunt impuse restricții de țările exportatoare, unele crupe, noi nu avem și nu vom avea deficit pe produse agroalimentare în RM. „În același timp, nu sunt permise pentru creșterea prețurilor la produsele agroalimentare de prima necesitate în țara noastră. Guvernul monitorizează pe fiecare produs și unde va fi necesar va interveni destul de dur”, a spus el.
Igor Dodon a mai spus că înțelege că, economia este în descreștere, și nu doar în RM.
„Scăderea economiei afectează și va afecta scăderea venirurilor la bugetul de stat. Am luat decizia care vor fi prioritățile pentru stat în această perioadă și anume: salariile, pensiile, plățile sociale, ajutorul de șomaj, suporturi pentru sistemul medical și alte instituții implicate în gestionarea crizei, suport pentru întreprinderi care achită salariile în această perioadă. Restul cheltuelilor vor fi reduse la minimum. Totodată, până pe data de 28 aprilie relaxări și scoaterea restricțiilor nu va fi, iar mai departe – în funcție de evoluția situației”, a adăugat Dodon.
Șeful statului a vorbit și despre situația criminogenă din RM.
„În general, după numărul de cazuri înregistrate – suntem în scădere, dar am solicitat ca MAI să-mi facă dinamica pe săptămâni, pe luna martie. Noi înțelegem că intrăm într-o perioadă de risc. Să nu admitem înrăutățirea situației criminogene în RM. Prioritatea noastră va fi asigurarea securității dvs. și a bunurilor dvs. MAI va lucra non-stop pentru a preîntâmpina înrăutățirea situației, ținând cont de dinamică”, a conchis Dodon.
Andriana Cheptine