Guvernul a modificat lista terenurilor agricole, aflate în proprietatea statului, pentru a asigura administrarea eficientă a patrimoniul public și a răspunde la solicitările din partea cetățenilor și administrației publice locale.
Modificările au fost necesare din motivul că lista, întocmită în anul 1995, conține un șir de terenuri pe care se află construcții și care nu mai pot fi utilizate în procesul agricol. În același timp, în acte, ele continuă să apară ca terenuri agricole. Printre acestea se numără sediul Primăriei din satul Cărpineni, clădirile colegiului Zootehnic din Brătușeni, a școlilor profesionale din Mărculești, colegiilor agricole de la Țaul, din Soroca și satul Svetlîi etc.
Astfel, în cazul în care ar exista intenția unei reconstrucții a oricărei clădiri din cele menționate, obținerea unui certificat de urbanism și implicit a unei autorizații ar fi imposibil, în condițiile în care construcțiile care pot fi ridicate pe terenuri agricole sunt limitate la activități strict legate de agricultura practică.
O altă problemă care va fi soluționată prin aprobarea proiectului ține de construcțiile care în timp au fost privatizate independent de teren, iar din cauza faptului că se regăsesc juridic pe terenuri agricole, acestea nu pot fi valorificate
„Inițiativa noastră vine cu o soluție clară – toate terenurile vor fi identificate și înregistrate conform destinației lor actuale. Cele pe care există construcții vor fi excluse din lista terenurilor agricole și vor fi gestionate conform legislației pentru valorificarea proprietății publice a statului. Astfel, administrațiile locale vor putea folosi aceste terenuri ca să acceseze fonduri pentru modernizarea infrastructurii publice, iar proprietarii privați vor putea dezvolta proiecte economice pe terenurile respective”, a declarat directorul Agenției Proprietății Publice, Roman Cojuhari.