La Chișinău s-a desfășurat o conferință națională, la care s-a discutat despre necesitatea sporirii calității fructelor și pomușoarelor din țara noastră, inclusiv, necesitatea investiției în marketing, pentru a cuceri noi piețe de desfacere.
De asemenea, experți naționali și internaționali, participanți la eveniment au vorbit despre potențialul și perspectivele economice, provocările sectorului, cerințele și specificul piețelor externe, noile tehnologii de producere, depozitare și ambalare a fructelor și pomușoarelor.
Experți internaționali prezenți la eveniment au precizat că piața mondială este supraîncărcată cu pomușoare și mere de joasă calitate, iar șansa producătorilor agricoli din Republica Moldova este de a investi în calitate și marketing și a se orienta spre noi piețe de desfacere.
Potrivit experților FARM suprafețele ocupate de culturile bacifere sunt într-o creștere dinamică în ultimii ani. Anual, în mediu, se plantează cca 100 hectare, suprafața totală fiind de 3000 ha, de 3 ori mai mare față de anul 2012. Tot în această perioadă, producția de bacifere a crescut de peste 11 ori. Se remarcă și o diversitate în sortimentul de pomușoare – rafturile supermarketurilor locale, cu inscripția „produs in Moldova”, au fost completate cu mure, afine și fructe goji.
Conferința Națională „Fructele și pomușoarele Moldovei – eficiență în producere și marketing”, a fost organizată de Federația Agricultorilor din Moldova (FARM), sub egida BERD și FAO, în cadrul unui proiect comun de asistență tehnică „Îmbunătățirea oportunităților comerciale cu valoare mare în Georgia, Moldova, Tadjikistan și Uzbekistan”.
Dina Roșca