
Locuitorii satului Molovata vor beneficia în curând de un sediu nou, modernizat și funcțional al Primăriei, grație unui proiect finanțat în cadrul celei de-𝐚 𝐝𝐨𝐮𝐚 𝐞𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐢 𝐚 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 „𝐒𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧”.
Lucrările de renovare capitală a clădirii Primăriei, care includ și extinderea acesteia printr-o anexă, au început în luna martie și urmează să fie finalizate până la sfârșitul anului, conform contractului încheiat cu antreprenorul.
Valoarea totală a investiției depășește 5 milioane de lei, sumă alocată de Guvernul Republicii Moldova, prin intermediul Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL).
„Clădirea existentă avea peste 50 de ani, era neîncăpătoare și nu oferea condiții adecvate de muncă pentru angajați și nici de deservire pentru cetățeni. Acest proiect, care are ca scop să îmbunătățească accesul populației la servicii publice administrative de calitate, va schimba radical lucrurile – vom avea un sediu modern, accesibil și eficient energetic, ceea ce înseamnă un pas important pentru dezvoltarea durabilă a comunității noastre”, a declarat primarul localității, Ilie Isac.
Prin implementarea proiectului:
- spațiul destinat serviciilor publice va fi extins;
- condițiile de muncă ale funcționarilor vor fi îmbunătățite semnificativ;
- clădirea va deveni accesibilă și persoanelor cu dizabilități;
- eficiența energetică va genera economii considerabile la consumul de energie termică.
În paralel, în Molovata se află în desfășurare un alt proiect important: elaborarea Planului Urbanistic General (PUG) de nouă generație. Finanțat din bugetul de stat cu peste 650 de mii de lei, acest proiect va contura o viziune clară și durabilă pentru dezvoltarea localității, ce va contribui la:
- îmbunătățirea calității vieții;
- dezvoltarea echilibrată a infrastructurii;
- protecția mediului și conservarea resurselor naturale;
- atragerea de investiții prin oferirea unui cadru legal previzibil pentru antreprenori.
Satul Molovata a beneficiat anterior de finanțare și în cadrul 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 „𝐒𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧 𝐄𝐱𝐩𝐫𝐞𝐬”.
„Managementul optimizării consumului de energie electrică în satul Molovata utilizând energie solară”, a prevăzut instalarea a 38 de panouri fotovoltaice pe acoperișul Casei de Cultură, cu o capacitate totală de 22,04 kW. Valoarea investiției a fost de peste 𝟑𝟑𝟎 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢, resurse alocate din FNDRL.
Acest proiect a avut un impact direct asupra activității instituției:
- reducerea semnificativă a costurilor pentru energia electrică;
- asigurarea unui acces neîntrerupt și sustenabil la energie;
- îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru cei șase angajați;
- susținerea activităților culturale pentru cca 100 de copii, tineri și seniori, în cadrul cercurilor și formațiunilor artistice;
- participarea activă a întregii comunități la viața culturală a satului, prin evenimente organizate la Casa de Cultură;
- reducerea amprentei de carbon și creșterea independenței energetice.
„Prin aceste investiții, Molovata devine un exemplu de bune practici în domeniul dezvoltării durabile și eficienței energetice. Amplasarea localității în Zona de Securitate implică provocări suplimentare, iar sprijinul Guvernului Republicii Moldova, prin 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 „𝐒𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧” inițiat de Președinta Maia Sandu, este vital pentru asigurarea unor condiții decente de trai și pentru o dezvoltare echitabilă a tuturor regiunilor țării”, a mai declarat primarul Ilie Isac.
Satul Molovata are o populație de aproximativ 𝟐.𝟎𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐥𝐨𝐜𝐮𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢, dintre care peste 𝟑𝟎𝟎 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢. Prin proiectele de dezvoltare locală implementate, comunitatea face pași importanți spre modernizare, sustenabilitate și îmbunătățirea calității vieții.