La 7 iunie 2022, Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu a participat la prezentarea proiectului „Crearea soluțiilor durabile pentru reciclarea cioburilor de sticlă”, care este finanțat de Fondul Național de Mediu, co-finanțat și implementat de AO ”Reciclare”. Procesul de reciclarea este unul tehnologic care schimbă calitatea de deșeu al unui obiect, oferindu-i o valoare economică. Reintroducerea în piață a deșeurilor este economie circulară și reprezintă o sursă de conservare a resurselor naturale, informează PROVINCIAL.
”Aproximativ 16% din deșeurile produse de locuitorii capitaliei sunt reciclabile: sticlă, hârtie, carton, metal, plastic, anvelope, textile. Acestea pot fi procesate pentru a intra în componența unor noi produse sau chiar transformate în produse noi cu valoare economică pe piață. Proiectul ”Crearea soluțiilor durabile pentru reciclarea cioburilor de sticlă” este o realizare enormă pentru fiecare dintre noi. Succesul în reciclarea sticlei necesită o inovație continuă și pentru a sprijini nevoile în continuă schimbare ale consumatorilor noștri, trebuie și noi să ținem pasul cu ele. Reciclarea trebie să fie privită ca o responsabilitate colectivă, a fiecăruia dintre noi, pentru a ne asigura un viitor durabil. Responsabilitatea agenților economici ce au în vedere colectarea și selectarea este de a ne oferi mijloacele necesare pentru a face asta, dar fiecare persoană în parte trebuie să ofere inițiativa. În timp, reciclarea aduce foarte multe beneficii, utile atât mediului înconjurător, cât și nouă” a declarat Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu.
Sortarea deșeurilor este o etapă a procesului tehnologic de reciclare. Procesul de reciclare diferă de la o materie la altă, în dependență de compoziția deșeului. Acest lucru le oferă o „a doua viață”, cel mai adesea prin reutilizare și reciclare, evitând astfel simpla lor distrugere prin incinerare sau eliminare în depozitele de deșeuri și, prin urmare, face posibilă reducerea amprentei ecologice a deșeurilor.
Potrivit lui Sergei Balica, directorul fabricii de reciclare ABS Recycling, orașul Chișinău produce 188 mii tone de deșeuri pe an, adică 515 tone de deșeuri pe zi. În medie, unui singur chișinăuian îi revin puțin peste 300 de kilograme de gunoi pe an. Teoretic, cantitatea de deșeuri generată de locuitorii capitalei este mai mică decât cea a unui locuitor al Uniunii Europene, însă în UE multe deșeuri se reciclează, pe când la noi – majoritatea deșeurilor noastre ajung la gunoiște. Zilnic, noi toți generăm deseuri, reeșind din acest considerent se cere un management al deșeurilor pe care le producem noi toți. Deşeurile nu reprezintă doar o problemă de mediu, ci şi o pierdere economică.”
Pe teritoriul uzinei de sortare a deșeurilor menajere solide a companiei ABS Recycling a fost construit din temelie și un muzeu al lucrurilor pierdute. Acesta găzduiește în calitate de exponate zeci de medalii, icoane, suvenire din diferite țări și obiecte de decor din perioada sovietică. Toate exponatele au fost găsite în timpul sortării deșeurilor adunate din capitală.
„Ideea lansării acestui muzeu a venit după ce am văzut că angajații adună, în timpul sortării, diferite obiecte pe care le utilizează pentru a decora pereții încăperii unde lucrează. După ceva timp, când am văzut că numărul acestora crește, am decis că trebuie să creăm un spațiu ca și alți doritori să le admire. Am fost inspirați și de faptul că în Turcia există o librărie ale cărei stocuri sunt suplinite cu cărți găsite printre deșeuri”, a declarat Vlada Balica, reprezentantă ABS Recycling.
Compania „ABS” a început să activeze în domeniul gestionării deșeurilor în anul 2006 iar prima direcție abordată a fost reciclarea deșeurilor de ambalaje PET.