La data de 5 august 2023, în raionul Ștefan Vodă s-a desfășurat atestarea colectivelor artistice de amatori, eveniment organizat de către Direcția cultură, tineret, sport și turism în vederea perfecționării nivelului artistic și în scopul confirmării/conferirii titlului onorific Model.
Conform Regulamentului, atestarea are loc o dată la 4 ani. La data de 29 iunie a fost emisă Dispoziția președintelui raionului nr. 68-a în baza Legii privind administrația publică locală nr.436- XVI din 28.12.2006; Legii culturii nr.413-XVI din 27.05.1999, cât și baza Ordinului nr.199 din 05.10.2015 al Ministerului Culturii cu privire la aprobarea Regulamentului de activitate a formațiilor artistice de amatori, conform căreia a fost stabilită data evenimentului.
Atestarea s-a desfășurat în mod public, fiind înscrise 35 de colective, din care 26 pentru confirmare și 9 pentru conferire, cunoscute pe larg publicului autohton: 6 orchestre de fanfară; 15 centre de artizanat; 2 ansambluri de fluierari; 1 cor; 3 ansambluri vocale; 4 formații folclorice; 3 formații de muzică ușoară și 1 teatru dramatic. Membrii Comisiei de atestare – Vladimir Baligari , vicepreședintele raionului Ștefan Vodă; Valentina Uța, șefa DCTST; Claudia Șerșun, specialistă principală patrimoniu în teritoriu, CNCPPCI; Corina Rezneac, șefa direcției comunicare și promovare CNCPPCI, etnograf; Ghenadie Tutunaru, specialist principal fanfare, CNCPPCI și Eugeniu Prutean, primar de Talmaza au pus accent pe: repertoriu artistic valoros, nivelul artistic, valorificarea expresiilor folclorice și a tradițiilor locale, renașterea meșteșugurilor populare autentice, participări la festivaluri locale /raionale /naționale precum și creșterea profesională.
“Cultura este purtătoare de cuvânt a civilizației, iar oamenii localităților raionului nostru, prin patrimoniul cultural pe care-l conservează/păstoresc/îngrijesc și păstrează, justifică contribuția locală la cultura universală, dându-i o notă specifică. Colectivele artistice de amatori din raion prin examenul care l-au susținut cu brio ne arată că înaintașii sunt moștenirea cea mai de preț, iar copiilor noștri avem și trebuie să le lăsăm o frumoasă moștenire de conștiință mai degrabă decât de aur. Aducem mulțumiri experților naționali pentru susținere, încurajare și obiectivitate, specialiștilor direcției cultură, colectivelor și conducătorilor artistici, dar și administrațiilor publice de nivelul I și II care susțin moral și material talentele raionului, arta și tradițiile păstrate, fac viața noastră mai frumoasă și mai bogată sufletește,” menționează autoritățile.