Condiții mai bune pentru cei 260 de copii care frecventează grădinița „Romanița” din satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni, în urma implementării unui proiect de reabilitare a instituției preșcolare.
Prin intermediul Programului Național “Satul European”, ediția I, s-a construit de la zero un nou bloc destinat grădiniței, în locul vechii clădiri care nu corespundea normelor în vigoare și care nu oferea spații adecvate pentru sălile de grupă, blocuri sanitare sau bucătărie.
Grădinița „Romanița” și-a început activitatea în anul 1969, în incinta fostei școli de 8 ani, încăperile fiind adaptate la necesitățile unei instituții preșcolare. Totuși, era insuficient spațiu pentru nevoile zilnice ale copiilor, inclusiv pentru somn. Mai mult, o parte dintre copii erau nevoiți să petreacă timpul în demisolul unei clădiri vechi de peste 80 de ani, care nu mai era potrivită pentru condițiile de educație și dezvoltare ale micuților. Din lipsă de spațiu, pentru unii copii regimul de frecventare a grădiniței era unul redus, fără ora de somn.
Proiectul de modernizare a instituției preșcolare a presupus construcția unui noul bloc în care a fost deschisă o nouă grupă, astfel că încă 20 de copii din sat urmează să frecventeze grădinița. Clădirea a fost construită în conformitate cu cerințele în domeniu, fiind respectate normele necesare de confort și siguranță.
La etajul 2 se află sala de grupă, dormitorul un vestiar și un bloc sanitar. Toate încăperile vor fi dotate cu mobilier modern.
La etajul 1 se găsesc bucătăria și un alt bloc sanitar, iar la demisol a fost instalată o stație de dedurizare a apei. Tot acolo au fost amenajate o zonă de spălătorie, frigidere și spații de depozitare a alimentelor, inclusiv pentru fructe și legume.
Primarul localității, Aurel Chetrușca, și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul financiar din partea statului în realizarea acestui proiect mult așteptat de oamenii din Dubăsarii Vechi.
”Mă bucur enorm că, spre bucuria părinților, am reușit într-un timp record să construim un bloc luminos și spațios în care copilașii au parte de o educație de calitate, într-o atmosferă prietenoasă și confortabilă. Este o mare realizare pentru noi, acest proiect fiind și o investiție în viitorul și sănătatea generațiilor în creștere.”
Potrivit primarului, în grădinița „Romanița” sunt 10 grupe cu un total de 260 de copii. În instituție sunt angajați 43 de persoane, dintre care 20 de cadre didactice.
”Totodată, sperăm să vină și tineri specialiști, care vor fi atrași de noile condiții. Aducem mulțumiri Guvernului și tuturor celor implicați în proiect, fără de ajutorul cărora nu am fi reușit să realizăm un asemenea proiect valoros pentru comunitatea noastră”, a mai declarat primarul din Dubăsarii Vechi.
Valoarea totală a proiectului a depășit 10,35 milioane de lei, majoritatea sumei (9,84 milioane de lei) fiind alocată de către Fondul Național pentru Dezvoltare Regională. Comunitatea a contribuit cu 512 mii de lei.