![476441050_593687426754683_2430543122136901555_n](http://provincial.md/wp-content/uploads/2025/02/476441050_593687426754683_2430543122136901555_n.jpg)
După ani de așteptări, locuitorii comunei Buciumeni, raionul Ungheni, beneficiază în sfârșit de un sediu modern pentru Oficiul de Sănătate, construit cu sprijinul Programului Național „Satul European”.
Construcția Oficiului de Sănătate din Buciumeni a început în 2020, cu fonduri locale. În primul an, au fost realizate lucrările de terasament și betonare a fundației, urmate în 2021 de ridicarea pereților portanți. Însă, din cauza lipsei resurselor financiare, administrația locală nu a reușit să finalizeze construcția clădirii, spune primarul comunei, Filip Petriciuc. Abia în 2022, după lansarea Programului Național „Satul European”, Primăria Buciumeni a depus proiectul pentru concurs și a fost selectată printre beneficiari.
Proiectul „Construcția Oficiului de Sănătate din satul Buciumeni, raionul Ungheni” a demarat în noiembrie 2022 și a inclus lucrări ample de finisare a edificiului. Printre acestea se numără construirea tavanului și a acoperișului, lucrări de finisare interioară și exterioară, termoizolarea fațadelor, instalarea tâmplăriei, a sistemului de încălzire și a rețelelor electrice, precum și conectarea la apeduct și la rețeaua de canalizare a clădirii.
Noul sediu a fost dat în exploatare în luna octombrie 2023, iar în noiembrie 2024, instituția medicală a început să își desfășoare activitatea, după ce a fost dotată cu echipamente medicale și mobilier necesar.
Primarul Filip Petriciuc afirmă că acest proiect are un impact semnificativ asupra tuturor locuitorilor din satele Buciumeni și Florești, oferindu-le acces la spații moderne și confortabile, unde beneficiază de servicii medicale și de reabilitare de calitate.
”Până la construirea noului sediu, condițiile de sănătate din Buciumeni erau departe de a fi ideale. Oficiul de sănătate era amplasat într-o singură încăpere adaptată, de doar 14 metri pătrați, iar locuitorii erau nevoiți să parcurgă câțiva kilometri buni până în localitatea vecină Cioropcani pentru a beneficia de consultațiile medicului de familie, pentru a efectua investigații de laborator sau pentru a obține prescripțiile pentru medicamentele compensate și a le achiziționa din farmacie. Majoritatea pacienților se deplasau pe jos sau cu transportul privat, iar unii, din lipsă de posibilități, nu ajungeau deloc la medic. După deschiderea noului sediu, persoanele vulnerabile – vârstnicii, persoanele cu dizabilități, femeile gravide și mamele cu copii mici – nu mai sunt nevoite să parcurgă distanțe mari, beneficiind acum de serviciile medicale necesare în propria localitate. În incinta Centrului medical a fost deschisă și o farmacie, care le permite localnicilor să achiziționeze medicamentele de care au nevoie”, a adăugat primarul.
Potrivit șefei IMSP CS Sculeni, Galina Turtureanu, care este și medic de familie la Oficiul de Sănătate Buciumeni, odată cu trecerea activității în noul edificiu, locuitorii din comuna Buciumeni beneficiază de o gamă mult mai largă de servicii medicale.
„Noul sediu ne-a permis să extindem accesul localnicilor la servicii medicale de calitate, oferite de medicul de familie, dar și la asistență ginecologică, servicii de laborator, imunizare și chiar staționar de zi. Datorită susținerii Consiliului Raional Ungheni, am reușit să procurăm utilajul și mobilierul necesar pentru a oferi locuitorilor servicii medicale de calitate, conform fișei postului. Acum, localnicii beneficiază de investigații de laborator și tratamente chiar în propria localitate, fără a mai fi nevoiți să parcurgă distanțe de până la 35 de kilometri, uneori în condiții meteorologice dificile, până în Ungheni. În plus, pe lângă cei trei angajați care activau anterior la Oficiul de Sănătate din Buciumeni, aici și-au găsit un loc de muncă încă trei persoane,” a adăugat medicul de familie.
Comuna Buciumeni a beneficiat, de asemenea, de un proiect realizat în cadrul Programului Național „Satul European Expres”: „Extinderea și modernizarea iluminatului public în satele Buciumeni și Florești”. Proiectul a constat în extinderea rețelelor pe o distanță de 3,4 km, montarea a 20 de piloni noi și instalarea a 131 de lămpi solare. Printre beneficiarii direcți ai proiectului se numără opt instituții publice – Gimnaziul, Grădinița, Căminul Cultural, Oficiul de Sănătate, Oficiul Poștal, Biblioteca Publică, Primăria comunei Buciumeni, precum și cinci agenți economici locali, afirmă primarul Filip Petriciuc.
„Înainte de implementarea acestui proiect, comuna Buciumeni dispunea de iluminat public în proporție de doar 75%. Astăzi, iluminatul public a fost extins practic la 100% în ambele sate, Buciumeni și Florești. Locuitorii se pot deplasa acum în siguranță în orice colț al satului, inclusiv către instituțiile comunitare, chiar și pe timp de noapte. De asemenea, iluminatul public asigură o protecție sporită pentru bunurile publice și private, reducând riscurile de furt pe timpul nopții. Datorită reabilitării rețelei de iluminat și instalării lămpilor solare, am reușit să facem economii importante la bugetul local. Suntem profund recunoscători Guvernului, Consiliului Raional Ungheni și echipei Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală, care ne-au susținut și au lucrat cot la cot alături de noi la implementarea acestor proiecte esențiale, ce au contribuit semnificativ la îmbunătățirea calității vieții și la reducerea exodului din sat, în special al tinerilor”, a mai spus primarul.
Pentru realizarea celor două proiecte în comuna Buciumeni, Guvernul, prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, a alocat aproape 3,4 milioane de lei. Totodată, Consiliul Raional Ungheni a contribuit cu cca 200.000 de lei, iar administrația publică locală a alocat aproximativ 100.000 de lei. Comuna Buciumeni are o populație de cca 1.300 de locuitori, dintre care peste 210 sunt copii.