Locuitorii comunei Ciobalaccia, raionul Cantemir, beneficiază de o infrastructură modernizată de apă, căi de acces reabilitate către instituțiile comunitare și o zonă de agrement, grație Programelor ”Satul European” și ”Satul European Expres”.
Potrivit ONDRL, proiectul intitulat „Construcția rețelelor exterioare de alimentare cu apă – etapa II și a turnului de apă în satele Ciobalaccia și Victorovca”, realizat în cadrul Programului Național „Satul European” – ediția I, a vizat reabilitarea unei porțiuni de apeduct deteriorat, cu o lungime de 6,7 km, instalarea unui nou turn de apă cu un volum de 50 de metri cubi, montarea a patru hidranți anti-incendiu, precum și conectarea finală a fiecărui beneficiar.
Astfel, în urma implementării proiectului, la noua rețea construită au fost conectate 7 instituții comunitare: liceul, grădinița, farmacia, primăria, centrul medicilor de familie, ospătăria și brutăria, precum și 250 de gospodării, cu 720 de persoane, care anterior nu beneficiau de apă la robinet. Astfel, în prezent, aproximativ 600 de gospodării, cu cca 1700 de locuitori din satele Ciobalaccia și Victorovca, dispun de apă direct la robinet, spune primarul comunei Ciobalaccia, Gheorghe Pirciu.
„Comuna Ciobalaccia dispunea anterior de un sistem de apeduct învechit, construit în anii 60-70 ai secolului trecut, care ajunsese într-o stare mai mult decât deplorabilă, cu țevi ruginite, care abia asigurau furnizarea apei. Locuitorii se confruntau frecvent cu lipsa de apă în gospodării, iar instituțiile publice, cum ar fi Grădinița și Liceul, aveau întreruperi frecvente ale furnizării apei. Datorită proiectului realizat în două etape, am reușit să conectăm toți locuitorii din Ciobalaccia și Victorovca la noua rețea de apă, inclusiv instituțiile publice, care beneficiază acum de apă de calitate, disponibilă permanent la robinet. Suntem foarte recunoscători autorităților centrale pentru finanțarea acestui proiect esențial pentru comunitatea noastră și mulțumim tuturor celor implicați, inclusiv echipei ONDRL, care ne-a ghidat, de fiecare dată, când am avut nevoie. În prezent, suntem la etapa finală a scrierii proiectului tehnic pentru aducerea apei de calitate și în satul Flocoasa, parte a comunei noastre”, a adăugat primarul.
Pentru realizarea acestui proiect, Guvernul Republicii Moldova, prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, a alocat aproximativ 4,9 milioane de lei.
De asemenea, comuna Ciobalaccia a beneficiat și de un proiect în cadrul Programului Național „Satul European Expres”, care a vizat amenajarea și dotarea unui teren sportiv și de joacă pentru copii în scuarul Primăriei, precum și renovarea căilor de acces către instituțiile socio-culturale din satul Ciobalaccia.
Primarul Gheorghe Pirciu spune că, acum copiii din comună au un loc frumos amenajat și dotat unde își pot trăi frumos copilăria, practicând diverse activități sportive. „Visul de ani de zile al locuitorilor comunei Ciobalaccia, de a avea un spațiu amenajat pentru recreere, unde să se poată distra alături de copiii lor, cu platforme pietonale către instituțiile comunitare, inclusiv accesibil pentru persoanele cu nevoi speciale, a devenit realitate. Acum, copiii noștri pot practica activități fizice și jocuri chiar și pe timp de iarnă, iar noi îi încurajăm să adopte un stil de viață sănătos și activ, prin joacă, fără a sta ore în șir la televizor sau calculator. De asemenea, prin acest proiect, am reușit să reconstruim căile pietonale către instituțiile socio-culturale, îmbunătățind condițiile de acces inclusiv pentru persoanele cu nevoi speciale și pentru vârstnici”, a mai adăugat primarul.
Pentru acest proiect, din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, au fost alocați peste 375.000 de lei.
Comuna Ciobalaccia, care include și satele Victorovca și Flocoasa, are o populație de peste 2200 de locuitori, dintre care aproximativ 500 sunt copii.